Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.01.2016.

Obeležen Dan Medija centra „Odbrana“



Obeležen Dan Medija centra „Odbrana“Svečanost povodom obeležavanja 24. januara, Dana Medija centra „Odbrana“ održana je danas u Domu Vojske Srbije. Tom prilikom, već tradicionalno, uručene su Novinarska nagrada „Ivan Marković“ za izveštavanje o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2015. godini, kao i nagrade najuspešnijem sportisti i sportskoj ekipi u Vojsci Srbije u prethodnoj godini.

Žiri za dodelu Novinarske nagrade „Ivan Marković“, kojim je predsedavao urednik i komentator „Politike“ Ljubodrag Stojadinović, nagradu za izveštavanje o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2015. godini dodelio je Vladimiru Baroviću, za reportažu „Čuvari panonskog mira“ objavljenu u „Novom magazinu“.

Obeležen Dan Medija centra „Odbrana“Za najuspešnijeg sportistu Vojske Srbije u 2015. godini žiri je izabrao atletičara, sprintera na 200 i 400 metara, kadeta Stefana Vukadinovića, a nagrada za najbolju sportsku ekipu pripala je ekipi Tenkovskog biatlona koja je u 2015. godini osvojila treće mesto u konkurenciji 16 ekipa na međunarodnom takmičenju u Rusiji. Žirijem je predsedavao potpukovnik Dragan Todorov, načelnik Odseka za Vojni sport Vojne akademije.

Govoreći o značaju informativne, galerijske i izdavačke delatnosti u sistemu odbrane, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević istakao je da Medija centar „Odbrana“, kao nosilac tih funkcija, svojim radom iz dana u dan doprinosi da se ugled Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povećava.

Obeležen Dan Medija centra „Odbrana“- Ta kuća i Magazin „Odbrana“ baštine tradiciju lista „Ratnik“ i to je potvrda kvaliteta koji postoji, a koji se ogledaju u nizu časopisa i naslova koje Medija centar „Odbrana“ izdaje – poručio je državni sekretar Đorđević.

Čestitajući praznik, načelnik Uprave za odnose sa javnošću kapetan bojnog broda Petar Bošković, istakao je da je cilj rada te ustanove afirmacija aktuelnih procesa u sistemu odbrane, a potreba uspešnosti je podatak da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije institucija od najvećeg poverenja naših građana već niz godina.

- Uprava za odnose sa javnošću odgovorila je na više od 900 novinarskih i drugih zahteva, objavljeno je oko 2.200 vesti i saopštenja, posećenost veb sajta Ministarstva odbrane i Obeležen Dan Medija centra „Odbrana“ostalih veb prezentacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u proseku je 8.650 dnevno, zvanična Fejsbuk stranica ima 185.000 posetilaca, a Tviter profil više od 4.000 pratilaca. Realizovali smo pet marketinških kampanja, sa 11 producentskih kuća snimili filmove i reklamne spotove u vojnim objektima i poligonima – naglasio je kapetan bojnog broda Bošković dodajući da je tokom prošle godine medijski ispraćeno 1.320 događaja, Umetnički ansambl „Stanislav Binički“ nastupio je širom Srbije 83 puta, a mutimedijalna produkcija „Zastava filma“ kreirala 16 dokumentarnih, nastavnih i promotivnih filmova, 900 video priloga i 2.200 informacija iz domena odnosa sa javnošću.

Obeležen Dan Medija centra „Odbrana“Direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin, govoreći o dostignućima te kuće i o planovima za budućnost, istakao je da je tokom godine za nama, magazin „Odbrana“ iz broja u broj unapređivao raznovrsnost tema, da je galerije te kuće posetilo više od 80 hiljada ljudi, kao i da je objavljeno više od 90 novih naslova.

- Zahvaljujući pregalaštvu i entuzijazmu pripadnika Medija centra „Odbrana“ i sve većoj kreatorsoj, a sve manju servisnoj ulozi ove ustanove, Dom Vojske Srbije, tvrđava na pozorišnom trgu, simbol srpske ratne slave i simbol odbrambene moći otadžbine, osim informisanja, sve više postaje i kuća vojnog etosa, kulture, tradicije i duhovnosti, kuća široko otvorenih vrata, kako za pripadnike Vojske Obeležen Dan Medija centra „Odbrana“Srbije, tako i za građanstvo – upravo sa onom misijom sa kojom je i zidana – naglasio je pukovnik Karapandžin.

Današnja svečanost bila je i prilika da državni sekretar Đorđević, u ime ministra odbrane, Medija centru „Odbrana“ uruči Vojnu spomen-medalju za doprinos sistemu odbrane Republike Srbije, koju je u ime te kuće primio direktor pukovnik Karapandžin.

U oktobru prošle godine navršila se decenija od kada je izašao prvi broj magazina „Odbrana“, a povodom tog važnog jubileja načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković uručio je Plaketu Vojske Srbije glavnom i odgovornom uredniku tog magazina potpukovniku Vladimiru Počuču.

Odlukom Kolegijuma direktora Medija centra „Odbrana“, za najboljeg saradnika Medija centra „Odbrana“ u 2015. godini proglašen je prof. dr Nenad Popović.

Medija centar „Odbrana“ obeležava 24. januar u znak sećanja na dan kada je 1879. godine u Srbiji izašao prvi broj vojnog lista „Ratnik”, čiju tradiciju nastavlja magazin „Odbrana”.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA