Министарство одбране Републике Србије
 
25.01.2016.

Треће заседање Заједничког српско-анголског комитета




Пленарним скупом данас је у касарни Топчидер започело треће заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране. Отварању заседања присуствовали су копредседник српског дела Комитета државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, амбасадор и изасланик одбране Анголе у Републици Србији Жозе Жоао Мануел и Адао Едуардо Да Силва, као и представници српских предузећа која сарађују или су заинтересована за сарадњу са том афричком државом.

Државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић истакао је да дугогодишњи пријатељски односи пружају одличне услове за развој и интензивирање билатералне војне сарадње између две земље.

– У досадашњем периоду Ангола је представљала стратешког партнера Републике Србије у Африци, па изражавамо наду да ће тако бити и у наредном периоду, рекао је државни секретар и додао да ће Министарство одбране Републике Србије наставити сарадњу у области одбране кроз војно – економску, али и кроз војно – војну, војнообразовну, војномедицинску и друге облике сарадње од заједничког интереса. У наредном периоду очекује се долазак нове групе кадета из Анголе на ВА и Медицински факултет ВМА.

- Захваљујући српско-анголском комитету за сарадњу, Министарство одбране пружа подршку и подржава наступ српских фирми на анголском тржишту, што је веома значајно јер на тај начин помажемо домаћој привреди- објаснио је Ђорђевић.  

Државни секретар за материјалне ресурсе и инфраструктуру Анголе Салвино де Жезуш Секеира „Кианда“, који предводи анголску делегацију, захваљујући се домаћинима на топлом пријему и добрим условима за рад, истакао је да је увек лепо вратити се у Србији и наставити продубљивање сарадње и пријатељства.

– Ангола већ 14 година живи у миру и Влада се труди да пробуди процесе развоја земље, ојачавајући улогу свих државних институција. Ангола је имала доста позитивних резултата али је лоша међународна економска ситуација успорила  реализацију многих пројеката које је Влада покренула. Економија ће ипак наставити да расте, и то ће утицати на наставак модернизације, укључујући и оружане снаге Анголе, рекао је „Кианда“ и додао да ће Србија наставити да буде камен темељац за процес модернизације војних средстава јер поседује научна и технолошка знања.

– Због тога имамо намеру да наставим оодличну сарадњу коју смо имали до сада и очекујемо значајне резултате плодоносног састанка који смо започели и спремни смо да дамо пун допринос том циљу.

У наставку сусрета две делегације планиран је заједнички рад комисије по поткомитетима за војну и војноекономску, као и војнообразовну и војномедицинску сарадњу, а планиран је и сусрет гостију са помоћником министра одбране за материјалне ресурсе др Ненадом Милорадовићем и са представницима српских предузећа Планум, MЦ системи, Нелт група, Госи интернационал, Коџић, Јомил, Влатаком и Хемофарм. Анголска делегација посетиће и официре и кадете на Војној академији, као и производни погон Морава јавног предузећа „Југоимпорт СДПР“ у Великој Плани.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА