Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.01.2016.

Treće zasedanje Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta




Plenarnim skupom danas je u kasarni Topčider započelo treće zasedanje Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane. Otvaranju zasedanja prisustvovali su kopredsednik srpskog dela Komiteta državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, ambasador i izaslanik odbrane Angole u Republici Srbiji Žoze Žoao Manuel i Adao Eduardo Da Silva, kao i predstavnici srpskih preduzeća koja sarađuju ili su zainteresovana za saradnju sa tom afričkom državom.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević istakao je da dugogodišnji prijateljski odnosi pružaju odlične uslove za razvoj i intenziviranje bilateralne vojne saradnje između dve zemlje.

– U dosadašnjem periodu Angola je predstavljala strateškog partnera Republike Srbije u Africi, pa izražavamo nadu da će tako biti i u narednom periodu, rekao je državni sekretar i dodao da će Ministarstvo odbrane Republike Srbije nastaviti saradnju u oblasti odbrane kroz vojno – ekonomsku, ali i kroz vojno – vojnu, vojnoobrazovnu, vojnomedicinsku i druge oblike saradnje od zajedničkog interesa. U narednom periodu očekuje se dolazak nove grupe kadeta iz Angole na VA i Medicinski fakultet VMA.

- Zahvaljujući srpsko-angolskom komitetu za saradnju, Ministarstvo odbrane pruža podršku i podržava nastup srpskih firmi na angolskom tržištu, što je veoma značajno jer na taj način pomažemo domaćoj privredi- objasnio je Đorđević.  

Državni sekretar za materijalne resurse i infrastrukturu Angole Salvino de Žezuš Sekeira „Kianda“, koji predvodi angolsku delegaciju, zahvaljujući se domaćinima na toplom prijemu i dobrim uslovima za rad, istakao je da je uvek lepo vratiti se u Srbiji i nastaviti produbljivanje saradnje i prijateljstva.

– Angola već 14 godina živi u miru i Vlada se trudi da probudi procese razvoja zemlje, ojačavajući ulogu svih državnih institucija. Angola je imala dosta pozitivnih rezultata ali je loša međunarodna ekonomska situacija usporila  realizaciju mnogih projekata koje je Vlada pokrenula. Ekonomija će ipak nastaviti da raste, i to će uticati na nastavak modernizacije, uključujući i oružane snage Angole, rekao je „Kianda“ i dodao da će Srbija nastaviti da bude kamen temeljac za proces modernizacije vojnih sredstava jer poseduje naučna i tehnološka znanja.

– Zbog toga imamo nameru da nastavim oodličnu saradnju koju smo imali do sada i očekujemo značajne rezultate plodonosnog sastanka koji smo započeli i spremni smo da damo pun doprinos tom cilju.

U nastavku susreta dve delegacije planiran je zajednički rad komisije po potkomitetima za vojnu i vojnoekonomsku, kao i vojnoobrazovnu i vojnomedicinsku saradnju, a planiran je i susret gostiju sa pomoćnikom ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenadom Miloradovićem i sa predstavnicima srpskih preduzeća Planum, MC sistemi, Nelt grupa, Gosi internacional, Kodžić, Jomil, Vlatakom i Hemofarm. Angolska delegacija posetiće i oficire i kadete na Vojnoj akademiji, kao i proizvodni pogon Morava javnog preduzeća „Jugoimport SDPR“ u Velikoj Plani.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA