Министарство одбране Републике Србије
 
24.01.2016.

Годишње награде Медија центра „Одбрана“



Медија центар „Одбрана“ традиционално је, поводом 24. јануара, дана установе, доделио Новинарску награду „Иван Марковић“ и изабрао најбољег спортисту и спортску екипу Војске Србије у протеклој години.

После прегледа и оцењивања приспелих радова, жири за доделу Новинарске награде „Иван Марковић“ одлучио је да награду за извештавање о активностима Министарства одбране и Војске Србије у 2015. години додели доценту  Филозофског факултета у Новом саду др Владимиру Баровићу, за репортажу „Чувари панонског мира“ објављену у „Новом магазину“.
 
У образложењу одлуке Жири, којим је председавао уредник и коментатор „Политике“ Љубодраг Стојадиновић, истиче да је аутор „модерним репортерским језиком образложио позицију Речне флотиле Војске Србије и читаоцима сликовито представио њене људе и дужности којима се баве“, те да је „уверљиво доказао неопходност постојања Флотиле и њену улогу у миру и рату, потенцирајући постојање опасних средстава у нашим рекама из прошлих ратова и неопходност њиховог проналажења“.
 
За најуспешнијег спортисту Војске Србије у 2015. години жири је изабрао атлетичара, спринтера на 200 и 400 метара, кадета Стефана Вукадиновића, који је у години за нама остварио веома запажене резултате.
 
„Победник је Првенства Војске Србије, а на 6. светским војним играма у Јужној Кореји, у дисциплини 400м, заузео је 22. место у конкуренцији 52 такмичара. На Првенству Србије за сениоре (у дисциплини 400м), у конкуренцији 30 такмичара, освојио је 1. место, на основу чега је категорисан у национални разред спортиста Србије, док је на истом такмичењу у дисциплини 200м био други.
 
Награда за најбољу спортску екипу додељена је екипи Тенковског биатлона која је у 2015. години освојила треће место у конкуренцији 16 екипа на међународном такмичењу у Русији. Жиријем је председавао потпуковник Драган Тодоров, начелник Одсека за Војни спорт Војне академије.
 
Награде ће добитницима бити уручене на свечаности поводом Дана Медија центра „Одбрана“, у понедељак 25. јануара у Дому Војске Србије у Београду.