Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.01.2016.

Godišnje nagrade Medija centra „Odbrana“



Medija centar „Odbrana“ tradicionalno je, povodom 24. januara, dana ustanove, dodelio Novinarsku nagradu „Ivan Marković“ i izabrao najboljeg sportistu i sportsku ekipu Vojske Srbije u protekloj godini.

Posle pregleda i ocenjivanja prispelih radova, žiri za dodelu Novinarske nagrade „Ivan Marković“ odlučio je da nagradu za izveštavanje o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2015. godini dodeli docentu  Filozofskog fakulteta u Novom sadu dr Vladimiru Baroviću, za reportažu „Čuvari panonskog mira“ objavljenu u „Novom magazinu“.
 
U obrazloženju odluke Žiri, kojim je predsedavao urednik i komentator „Politike“ Ljubodrag Stojadinović, ističe da je autor „modernim reporterskim jezikom obrazložio poziciju Rečne flotile Vojske Srbije i čitaocima slikovito predstavio njene ljude i dužnosti kojima se bave“, te da je „uverljivo dokazao neophodnost postojanja Flotile i njenu ulogu u miru i ratu, potencirajući postojanje opasnih sredstava u našim rekama iz prošlih ratova i neophodnost njihovog pronalaženja“.
 
Za najuspešnijeg sportistu Vojske Srbije u 2015. godini žiri je izabrao atletičara, sprintera na 200 i 400 metara, kadeta Stefana Vukadinovića, koji je u godini za nama ostvario veoma zapažene rezultate.
 
„Pobednik je Prvenstva Vojske Srbije, a na 6. svetskim vojnim igrama u Južnoj Koreji, u disciplini 400m, zauzeo je 22. mesto u konkurenciji 52 takmičara. Na Prvenstvu Srbije za seniore (u disciplini 400m), u konkurenciji 30 takmičara, osvojio je 1. mesto, na osnovu čega je kategorisan u nacionalni razred sportista Srbije, dok je na istom takmičenju u disciplini 200m bio drugi.
 
Nagrada za najbolju sportsku ekipu dodeljena je ekipi Tenkovskog biatlona koja je u 2015. godini osvojila treće mesto u konkurenciji 16 ekipa na međunarodnom takmičenju u Rusiji. Žirijem je predsedavao potpukovnik Dragan Todorov, načelnik Odseka za Vojni sport Vojne akademije.
 
Nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanosti povodom Dana Medija centra „Odbrana“, u ponedeljak 25. januara u Domu Vojske Srbije u Beogradu.