Министарство одбране Републике Србије
 
22.01.2016.

Обележено 138 година Војне болнице Ниш



Обележено 138 година Војне болнице НишУ нишком Дому Војске Србије данас је одржана свечаност на којој је обележен Дан Војне болнице Ниш - 22. јануар и 138 година од оснивања Велике војне болнице за хиљаду рањеника и болесника. Прослави су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Ниша и Нишавског управног округа као и представници војно-санитетских и цивилних здравствених установа.

Заступник начелника Управе за војно здравство пуковник Угљеша Јовичић нагласио је значај војне здравствене службе и Војне болнице Ниш као водеће институције на југу Србије у области војног здравства.

- Припадници нишке војне болнице су деценијама и вековима градили углед те здравствене установе, а генерацијама које су пристизале, остављале завет да дограде, унапреде и надвисе претке у очувању и унапређењу здравља припадника Војске и грађана са југа Србије, рекао је Јовичић.

Да је Војна болница Ниш војноздравствена установа чија је основна делатност лечење и санитетско збрињавање повређених и оболелих на примарном, секундарном и делом на терцијарном нивоу здравствне заштите, рекао је управник болнице пуковник Горан Дамњановић нагласивши да је потписивање уговора са РФЗО филијалом за Нишавски округ учврстило сарадњу са свим здравственим установама у граду и околини, као и да је посебно значајан задатак био збрињавање миграната у Прешеву.
Обележено 138 година Војне болнице Ниш
Пуковник Дамњановић је истакао контунуитет учешћа Војне болнице Ниш у мировним операцијама још од 1973. године па до прошле године, када је 35 лица учествовало у мировним операцијама.

Војна болница Ниш већ 136 година корача са својом војском и исписује поносне странице историје. Грађани југа Србије памте како је ова здравствена установа дала значајан допринос у српско-турским ратовима, помогла формирање Окружне болнице у Нишу, прве хирургије и прве превентивне здравствене институције на Балкану - Пастеровог завода. Нишка Војна болница је једина очувана здравствена установа Краљевине Србије која је са народом и војницима прешла пут албанске голготе и по доласку на острво Крф наставила са организованим активностима и припремама за пробој Солунског фронта. На сличан начин су припадници Војне болнице Ниш ангажовани и у Другом светском рату и у рату 1999. године.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА