Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.01.2016.

Obeleženo 138 godina Vojne bolnice Niš



Obeleženo 138 godina Vojne bolnice NišU niškom Domu Vojske Srbije danas je održana svečanost na kojoj je obeležen Dan Vojne bolnice Niš - 22. januar i 138 godina od osnivanja Velike vojne bolnice za hiljadu ranjenika i bolesnika. Proslavi su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Niša i Nišavskog upravnog okruga kao i predstavnici vojno-sanitetskih i civilnih zdravstvenih ustanova.

Zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik Uglješa Jovičić naglasio je značaj vojne zdravstvene službe i Vojne bolnice Niš kao vodeće institucije na jugu Srbije u oblasti vojnog zdravstva.

- Pripadnici niške vojne bolnice su decenijama i vekovima gradili ugled te zdravstvene ustanove, a generacijama koje su pristizale, ostavljale zavet da dograde, unaprede i nadvise pretke u očuvanju i unapređenju zdravlja pripadnika Vojske i građana sa juga Srbije, rekao je Jovičić.

Da je Vojna bolnica Niš vojnozdravstvena ustanova čija je osnovna delatnost lečenje i sanitetsko zbrinjavanje povređenih i obolelih na primarnom, sekundarnom i delom na tercijarnom nivou zdravstvne zaštite, rekao je upravnik bolnice pukovnik Goran Damnjanović naglasivši da je potpisivanje ugovora sa RFZO filijalom za Nišavski okrug učvrstilo saradnju sa svim zdravstvenim ustanovama u gradu i okolini, kao i da je posebno značajan zadatak bio zbrinjavanje migranata u Preševu.
Obeleženo 138 godina Vojne bolnice Niš
Pukovnik Damnjanović je istakao kontunuitet učešća Vojne bolnice Niš u mirovnim operacijama još od 1973. godine pa do prošle godine, kada je 35 lica učestvovalo u mirovnim operacijama.

Vojna bolnica Niš već 136 godina korača sa svojom vojskom i ispisuje ponosne stranice istorije. Građani juga Srbije pamte kako je ova zdravstvena ustanova dala značajan doprinos u srpsko-turskim ratovima, pomogla formiranje Okružne bolnice u Nišu, prve hirurgije i prve preventivne zdravstvene institucije na Balkanu - Pasterovog zavoda. Niška Vojna bolnica je jedina očuvana zdravstvena ustanova Kraljevine Srbije koja je sa narodom i vojnicima prešla put albanske golgote i po dolasku na ostrvo Krf nastavila sa organizovanim aktivnostima i pripremama za proboj Solunskog fronta. Na sličan način su pripadnici Vojne bolnice Niš angažovani i u Drugom svetskom ratu i u ratu 1999. godine.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA