Министарство одбране Републике Србије
 
19.01.2016.

Пливање за Часни крст



Пливање за Часни крстУ славу великог хришћанског празника Богојављења, у више градова у Србији, данас је одржано традиционално 18. пливање за Часни крст у Београду на Ади Циганлији, Земунском кеју, у Гроцкој, Новом Саду и осталим местима у Србији.

Хладно време и температура ваздуха од – 2 и воде од 2,5 степена Целзијуса, нису спречили 54 учесника из Војске Србије, Жандармерије, СВИБОР-а и грађане да данас пливају на Ади Циганлији где је победио Никола Ристић из СВИБОР-а. Он је први препливао стазу дугу 33 метра, која симболично представља Исусове године и подигао ледени крст тежак 15 килограма, направљен од свете воде.

Пливање за Часни крстМанифестација на Савском језеру почела је формирањем богојављенске литије у Храму Светог Ђорђа на Бановом брду, која је преко Савског насипа дошла на Аду Циганлију. Почасну пратњу Литији обезбедило је 15 кадета Војне академије које је предводио поручник Бранислав Крстовић. Кадети су ове године носили Богојављенски крст који је положен на Свечану трпезу непосредно пред почетак трке.

Богојављенски крст од леда победнику је уручио владика топлички Арсеније, а прелазни победнички плашт председник општине Чукарица Срђан Коларић.

Пливање за Часни крстЗемунац Дејан Димитријевић победник је данашње Богојављенске трке на Земунском кеју. Димитријевићу, коме је ово четврти пут да из леденог Дунава на данашњи празник први доплива до часног крста, патријарх српски господин Иринеј уручио је награде - крст, плашт и СВЕБОР медаљу.

Патријарх Иринеј је претходно служио литургију у храму Светог Николаја и предводио литију главним земунским улицама, а након освештавања Дунава дао је и благослов пливачима, којих је ове године било близу три стотине.

Већ традиционално, припадници РВ и ПВО присуствовали су литијама у Земуну, Чачку и Старој Пазови, а у пливању за часни крст на Савском језеру, реци Морави и Крагујевачком језеру учествовали су ваздухопловци из састава 204. и 98. ваздухопловне бригаде, 250. ракетне бригаде за ПВД и 126. бригаде ВОЈИН.

Манифестација пливања за Часни крст одржана је и на обали Дунава код Сремске Каменице. Организацију манифестације ове године подржала је Речна флотила, учешћем са својим пловним објектима и средствима. Припадници речних и понтонирских јединица присуствовали сулитургијиу Храму Пресвете Богородицеу Сремској Каменици, а затимугостили на палубиречног миноловца РМЛ-335 и понтонимаБогојављенску литију, свештенство и одважне пливаче подвижнике.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА