Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.01.2016.

Plivanje za Časni krst



Plivanje za Časni krstU slavu velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, u više gradova u Srbiji, danas je održano tradicionalno 18. plivanje za Časni krst u Beogradu na Adi Ciganliji, Zemunskom keju, u Grockoj, Novom Sadu i ostalim mestima u Srbiji.

Hladno vreme i temperatura vazduha od – 2 i vode od 2,5 stepena Celzijusa, nisu sprečili 54 učesnika iz Vojske Srbije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građane da danas plivaju na Adi Ciganliji gde je pobedio Nikola Ristić iz SVIBOR-a. On je prvi preplivao stazu dugu 33 metra, koja simbolično predstavlja Isusove godine i podigao ledeni krst težak 15 kilograma, napravljen od svete vode.

Plivanje za Časni krstManifestacija na Savskom jezeru počela je formiranjem bogojavljenske litije u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, koja je preko Savskog nasipa došla na Adu Ciganliju. Počasnu pratnju Litiji obezbedilo je 15 kadeta Vojne akademije koje je predvodio poručnik Branislav Krstović. Kadeti su ove godine nosili Bogojavljenski krst koji je položen na Svečanu trpezu neposredno pred početak trke.

Bogojavljenski krst od leda pobedniku je uručio vladika toplički Arsenije, a prelazni pobednički plašt predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.

Plivanje za Časni krstZemunac Dejan Dimitrijević pobednik je današnje Bogojavljenske trke na Zemunskom keju. Dimitrijeviću, kome je ovo četvrti put da iz ledenog Dunava na današnji praznik prvi dopliva do časnog krsta, patrijarh srpski gospodin Irinej uručio je nagrade - krst, plašt i SVEBOR medalju.

Patrijarh Irinej je prethodno služio liturgiju u hramu Svetog Nikolaja i predvodio litiju glavnim zemunskim ulicama, a nakon osveštavanja Dunava dao je i blagoslov plivačima, kojih je ove godine bilo blizu tri stotine.

Već tradicionalno, pripadnici RV i PVO prisustvovali su litijama u Zemunu, Čačku i Staroj Pazovi, a u plivanju za časni krst na Savskom jezeru, reci Moravi i Kragujevačkom jezeru učestvovali su vazduhoplovci iz sastava 204. i 98. vazduhoplovne brigade, 250. raketne brigade za PVD i 126. brigade VOJIN.

Manifestacija plivanja za Časni krst održana je i na obali Dunava kod Sremske Kamenice. Organizaciju manifestacije ove godine podržala je Rečna flotila, učešćem sa svojim plovnim objektima i sredstvima. Pripadnici rečnih i pontonirskih jedinica prisustvovali suliturgijiu Hramu Presvete Bogorodiceu Sremskoj Kamenici, a zatimugostili na palubirečnog minolovca RML-335 i pontonimaBogojavljensku litiju, sveštenstvo i odvažne plivače podvižnike.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA