Министарство одбране Републике Србије
 
08.01.2016.

Саопштење



Поводом данашњег саопштења Војног синдиката Србије у вези са постављењима у Министарству одбране и Војсци Србије, обавештавамо јавност да су наводи Синдиката нетачни и тендециозни. Војни синдикат Србије очигледно не жели да се ствари у систему одбране мењају набоље и нема за циљ добробит свих запослених. Не критикује Војни синдикат зато што жели да се у Србији ствари промене набоље, да се иде напред, већ зато што жели да се не ради по закону и да се на одговорна места не постављају војна лица, без мрља у каријери.

Министар одбране је, у складу са својим законским овлашћењима, а на основу личног увида у стање у области војног здравства и детаљне анализе могућих кандидата, доставио у јулу прошле године надлежном државном органу предлог кандидата за постављење на дужност начелника Управе за војно здравство Министарства одбране. Нажалост, тај предлог је без образложења одбачен, а од министра одбране је затражено да достави предлог за другог кандидата, са чим се министар одбране због нејасних критеријума није сагласио.

Министар одбране је, такође, у складу са својим законским овлашћењима, крајем прошле године доставио надлежном државном органу предлог за постављење кандидата на место начелника Војномедицинске академије. Међутим, наведени предлог је поново без образложења одбачен, а од министра је затражено да достави предлог за постављење одређеног кандидата на то место. Министар одбране је остао при свом ставу и није предложио сугерисаног кандидата.

Напомињемо да се ни Управа за војно здравство ни Војномедицинска академија не налазе у организацијском саставу Војске Србије, већ су оне организационе целине Министарства одбране које су потчињене министру одбране.

Што се тиче попуне формацијског места начелника Управе војне полиције, министар одбране није иницирао постављење јер је чекао став и мишљење начелника Генералштаба, будући да се та управа налази у саставу Војске Србије. С обзиром на то да је предлог начелника ГШ стигао, министар одбране ће поступити у складу са својим законским овлашћењима.