Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.01.2016.

Saopštenje



Povodom današnjeg saopštenja Vojnog sindikata Srbije u vezi sa postavljenjima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, obaveštavamo javnost da su navodi Sindikata netačni i tendeciozni. Vojni sindikat Srbije očigledno ne želi da se stvari u sistemu odbrane menjaju nabolje i nema za cilj dobrobit svih zaposlenih. Ne kritikuje Vojni sindikat zato što želi da se u Srbiji stvari promene nabolje, da se ide napred, već zato što želi da se ne radi po zakonu i da se na odgovorna mesta ne postavljaju vojna lica, bez mrlja u karijeri.

Ministar odbrane je, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, a na osnovu ličnog uvida u stanje u oblasti vojnog zdravstva i detaljne analize mogućih kandidata, dostavio u julu prošle godine nadležnom državnom organu predlog kandidata za postavljenje na dužnost načelnika Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane. Nažalost, taj predlog je bez obrazloženja odbačen, a od ministra odbrane je zatraženo da dostavi predlog za drugog kandidata, sa čim se ministar odbrane zbog nejasnih kriterijuma nije saglasio.

Ministar odbrane je, takođe, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, krajem prošle godine dostavio nadležnom državnom organu predlog za postavljenje kandidata na mesto načelnika Vojnomedicinske akademije. Međutim, navedeni predlog je ponovo bez obrazloženja odbačen, a od ministra je zatraženo da dostavi predlog za postavljenje određenog kandidata na to mesto. Ministar odbrane je ostao pri svom stavu i nije predložio sugerisanog kandidata.

Napominjemo da se ni Uprava za vojno zdravstvo ni Vojnomedicinska akademija ne nalaze u organizacijskom sastavu Vojske Srbije, već su one organizacione celine Ministarstva odbrane koje su potčinjene ministru odbrane.

Što se tiče popune formacijskog mesta načelnika Uprave vojne policije, ministar odbrane nije inicirao postavljenje jer je čekao stav i mišljenje načelnika Generalštaba, budući da se ta uprava nalazi u sastavu Vojske Srbije. S obzirom na to da je predlog načelnika GŠ stigao, ministar odbrane će postupiti u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.