Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2015.

Састанак министра одбране и команданта НГ Охаја



Састанак министра одбране и команданта НГ ОхајаМинистар одбране Братислав Гашић разговарао је данас са командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Марком Бартманом.

Гашић и Бартман сагласни су да је сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја, у оквиру Програма државног партнерства, изузето добра. Током десетогодишње сарадње са НГ Охаја, пројекти „Хуманитарна асистенција“ постали су препознатљив пример заједничког ангажовања у пружању помоћи локалном становништву. Такође, Министарство одбране и Војска Србије имају најразвијенију сарадњу у области одбране са САД.

Приоритет сарадње у области одбране је развој базе Југ и одржавање заједничких вежби Састанак министра одбране и команданта НГ Охајаи обуке. Опремање базе Југ реализовано је средствима из програма помоћи Владе САД. Министар Гашић истакао је да се нада наставку сарадње на заједничкој промоцији капацитета базе. У складу са приоритетима сарадње, следеће године у бази Југ реализоваће се заједничке вежбе „Платинасти вук 16“ и „Платинасти вук 17“.

Гашић и Бартман разговарали су о сарадњи у области мировних мисија. Република Србија номиновала је инжињеријску чету опште подршке за учешће у мултинационалним операцијама под мандатом УН, а САД су, у оквиру програма Иницитива за глобалне мировне операције, определиле средства за подршку развоју капацитета и способности чете. Тема разговора била је и заједничко ангажовање медицинских тимова Војске Србије и НГ Охаја у Анголи у 2017. години.