Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.12.2015.

Sastanak ministra odbrane i komandanta NG Ohaja



Sastanak ministra odbrane i komandanta NG OhajaMinistar odbrane Bratislav Gašić razgovarao je danas sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Markom Bartmanom.

Gašić i Bartman saglasni su da je saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, u okviru Programa državnog partnerstva, izuzeto dobra. Tokom desetogodišnje saradnje sa NG Ohaja, projekti „Humanitarna asistencija“ postali su prepoznatljiv primer zajedničkog angažovanja u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu. Takođe, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju najrazvijeniju saradnju u oblasti odbrane sa SAD.

Prioritet saradnje u oblasti odbrane je razvoj baze Jug i održavanje zajedničkih vežbi Sastanak ministra odbrane i komandanta NG Ohajai obuke. Opremanje baze Jug realizovano je sredstvima iz programa pomoći Vlade SAD. Ministar Gašić istakao je da se nada nastavku saradnje na zajedničkoj promociji kapaciteta baze. U skladu sa prioritetima saradnje, sledeće godine u bazi Jug realizovaće se zajedničke vežbe „Platinasti vuk 16“ i „Platinasti vuk 17“.

Gašić i Bartman razgovarali su o saradnji u oblasti mirovnih misija. Republika Srbija nominovala je inžinjerijsku četu opšte podrške za učešće u multinacionalnim operacijama pod mandatom UN, a SAD su, u okviru programa Inicitiva za globalne mirovne operacije, opredelile sredstva za podršku razvoju kapaciteta i sposobnosti čete. Tema razgovora bila je i zajedničko angažovanje medicinskih timova Vojske Srbije i NG Ohaja u Angoli u 2017. godini.