Министарство одбране Републике Србије
 
01.12.2015.

Посета министра Гашића Словенији Министар одбране Братислав Гашић састао се данас са министарком одбране Словеније Андрејом Катич са којом је разговарао о могућностима за унапређење сарадње у области одбране и актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету.

Након потписивања Споразума о војно-техничкој сарадњи између два министарства одбране, министри одбране Србије и Словеније су истакли задовољство због стварања правног основа за унапређење војноекономске сарадње, која треба да се базира на удруживању капацитета наменских индустрија, у обостраном интересу.

Обострано је констатовано да сарадња у области одбране прати свеукупне билатералне односе. План билатералне војне сарадње за 2016. годину одражава заједнички интерес и представља квалитативан и квантитативан искорак у односу на претходни период. Изразили су очекивање да се будућа сарадња у области одбране одвија кроз размену искустава из ангажовања у мултинационалним операцијама, као и реализацију заједничких вежби и продубљивање сарадње специјалних јединица, ради унапређења интероперабилности и подизања нивоа оперативних и функционалних способности две војске. 

  Саговорници су се сагласили да је данашњи састанак континуитет честих сусрета на министарском нивоу између две земље, што је неопходно у условима комплексне безбедносне ситуације у свету и региону. Министар Гашић је, истичући задовољство због прилике да се међу првим министрима одбране из региона састане са министарком одбране Републике Словеније, позвао министарку Катич да званично посети Србију.

Министар Гашић истакао је да Србија цени подршку Словеније у процесу евроинтеграција Србије, посебно у процесу отварања првих преговарачких поглавља без додатних условљавања. Пренео је захвалност припадницима словеначког контингента КФОР на професионалном ангажовању и доприносу безбедности на Косову и Метохији.

„Један од приоритета српског председавања ОЕБС је и усвајање одлуке о миграцијама, јер верујемо да је умрежавање напора свих међународних чинилаца од кључне важности за суочавање са тим комплексним проблемом“, рекао је министар Гашић и најавио одржавање министарског састанка ОЕБС у Београду, на којем ће учествовати више од 40 шефова дипломатија, а током којег ће се разговарати о борби против тероризма и питању миграната. 

Истакао је да је од почетка године државну границу Србије прешло oко 490.000 миграната, а да податак да су поједини учесници терористичког напада у Паризу регистровани на балканској рути ствара додатне разлоге за бригу и намеће потребу увођења још оштријих мера контроле. Влада Србије ће и у наредном периоду са посебном пажњом пратити проблем миграната и настојати да га реши у духу заштите националних интереса, али и заштите основних људских права.

Министри Гашић и Катич изразили су спремност да се у наредном периоду заједничким напорима и ангажовањем изборе са многобројним безбедносним изазовима које намеће актуелно време.

Током посете Републици Словенији, предвиђено је да се министар Гашић посети НАТО Центар изузетности за планинско ратовање, где ће му бити представњен и 132. планински пук.

Министар одбране борави у званичној посети Словенији до 2. децембра.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА