Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.12.2015.

Poseta ministra Gašića Sloveniji



 Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se danas sa ministarkom odbrane Slovenije Andrejom Katič sa kojom je razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane i aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu.

Nakon potpisivanja Sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji između dva ministarstva odbrane, ministri odbrane Srbije i Slovenije su istakli zadovoljstvo zbog stvaranja pravnog osnova za unapređenje vojnoekonomske saradnje, koja treba da se bazira na udruživanju kapaciteta namenskih industrija, u obostranom interesu.

Obostrano je konstatovano da saradnja u oblasti odbrane prati sveukupne bilateralne odnose. Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu odražava zajednički interes i predstavlja kvalitativan i kvantitativan iskorak u odnosu na prethodni period. Izrazili su očekivanje da se buduća saradnja u oblasti odbrane odvija kroz razmenu iskustava iz angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i realizaciju zajedničkih vežbi i produbljivanje saradnje specijalnih jedinica, radi unapređenja interoperabilnosti i podizanja nivoa operativnih i funkcionalnih sposobnosti dve vojske. 

  Sagovornici su se saglasili da je današnji sastanak kontinuitet čestih susreta na ministarskom nivou između dve zemlje, što je neophodno u uslovima kompleksne bezbednosne situacije u svetu i regionu. Ministar Gašić je, ističući zadovoljstvo zbog prilike da se među prvim ministrima odbrane iz regiona sastane sa ministarkom odbrane Republike Slovenije, pozvao ministarku Katič da zvanično poseti Srbiju.

Ministar Gašić istakao je da Srbija ceni podršku Slovenije u procesu evrointegracija Srbije, posebno u procesu otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja bez dodatnih uslovljavanja. Preneo je zahvalnost pripadnicima slovenačkog kontingenta KFOR na profesionalnom angažovanju i doprinosu bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

„Jedan od prioriteta srpskog predsedavanja OEBS je i usvajanje odluke o migracijama, jer verujemo da je umrežavanje napora svih međunarodnih činilaca od ključne važnosti za suočavanje sa tim kompleksnim problemom“, rekao je ministar Gašić i najavio održavanje ministarskog sastanka OEBS u Beogradu, na kojem će učestvovati više od 40 šefova diplomatija, a tokom kojeg će se razgovarati o borbi protiv terorizma i pitanju migranata. 

Istakao je da je od početka godine državnu granicu Srbije prešlo oko 490.000 migranata, a da podatak da su pojedini učesnici terorističkog napada u Parizu registrovani na balkanskoj ruti stvara dodatne razloge za brigu i nameće potrebu uvođenja još oštrijih mera kontrole. Vlada Srbije će i u narednom periodu sa posebnom pažnjom pratiti problem migranata i nastojati da ga reši u duhu zaštite nacionalnih interesa, ali i zaštite osnovnih ljudskih prava.

Ministri Gašić i Katič izrazili su spremnost da se u narednom periodu zajedničkim naporima i angažovanjem izbore sa mnogobrojnim bezbednosnim izazovima koje nameće aktuelno vreme.

Tokom posete Republici Sloveniji, predviđeno je da se ministar Gašić poseti NATO Centar izuzetnosti za planinsko ratovanje, gde će mu biti predstavnjen i 132. planinski puk.

Ministar odbrane boravi u zvaničnoj poseti Sloveniji do 2. decembra.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA