Министарство одбране Републике Србије
 
25.11.2015.

Унапређење сарадње са Јерменијом



Другог дана посете Републици Јерменији министар одбране Братислав Гашић разговарао је са министром одбране Јерменије генерал-пуковником Оганјаном Сејраном Мушеговичем.

Министри су се сагласили да у односима двеју земаља нема отворених питања као и да постоје добри услови за успостављање и унапређење сарадње у области одбране нарочито у размени искустава из учешћа у мировним операцијама, војнообразовној и војномедицинској сарадњи.

Министар Гашић је захвалио на принципијелној подршци коју јерменска страна пружа суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије, што је потврђено и током гласања против пријема тзв. „Косова“ у УНЕСКО.

Унапређење сарадње са Јерменијом - Србија је суверена држава која води самосталну политику и остварује сарадњу на бази узајамног поштовања и уважавања са партнерима и на истоку и на западу, чиме на делу доказујемо прокламовану војну неутралност, додао је министар Гашић.

У наставку разговора, министри су једногласно осудили деловање тзв. „Исламске државе“ и терористичке акте који су погодили грађане Француске, Малија, Русије, Нигерије, Кине, БиХ и других држава и сагласили се да је потребно ујединити све снаге у одбрани од екстремизма сваке врсте.

Осврћући се на актуелну мигрантску кризу, Гашић је истакао хуман и одговоран однос Републике Србије према мигрантима, за шта су Србији стигле похвале из целокупне међународне заједнице. Министар Гашић је додао да ћемо у наредном периоду пажљиво пратити догађаје у региону и шире, те да ће наш одговор бити брз и ефикасан и у најбољем националном интересу.

Унапређење сарадње са Јерменијом На крају разговора министри одбране потписали су Заједничку изјаву о намерама за што скорије потписивање Споразума о сарадњи у области одбране.

После састанка, министар Гашић је положио венац на споменик у Меморијалном центру у Јеревану.

До краја дана министaр одбране Републике Србије састаће се и са министром иностраних послова Републике Јерменије Едвардом Налбандјаном, потпредседницом Народне скупштине Републике Јерменије Хермином Нахдалјан и председником Републике Јерменије Сержом Саргсјаном.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА