Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.11.2015.

Unapređenje saradnje sa Jermenijom



Drugog dana posete Republici Jermeniji ministar odbrane Bratislav Gašić razgovarao je sa ministrom odbrane Jermenije general-pukovnikom Oganjanom Sejranom Mušegovičem.

Ministri su se saglasili da u odnosima dveju zemalja nema otvorenih pitanja kao i da postoje dobri uslovi za uspostavljanje i unapređenje saradnje u oblasti odbrane naročito u razmeni iskustava iz učešća u mirovnim operacijama, vojnoobrazovnoj i vojnomedicinskoj saradnji.

Ministar Gašić je zahvalio na principijelnoj podršci koju jermenska strana pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije, što je potvrđeno i tokom glasanja protiv prijema tzv. „Kosova“ u UNESKO.

Unapređenje saradnje sa Jermenijom - Srbija je suverena država koja vodi samostalnu politiku i ostvaruje saradnju na bazi uzajamnog poštovanja i uvažavanja sa partnerima i na istoku i na zapadu, čime na delu dokazujemo proklamovanu vojnu neutralnost, dodao je ministar Gašić.

U nastavku razgovora, ministri su jednoglasno osudili delovanje tzv. „Islamske države“ i terorističke akte koji su pogodili građane Francuske, Malija, Rusije, Nigerije, Kine, BiH i drugih država i saglasili se da je potrebno ujediniti sve snage u odbrani od ekstremizma svake vrste.

Osvrćući se na aktuelnu migrantsku krizu, Gašić je istakao human i odgovoran odnos Republike Srbije prema migrantima, za šta su Srbiji stigle pohvale iz celokupne međunarodne zajednice. Ministar Gašić je dodao da ćemo u narednom periodu pažljivo pratiti događaje u regionu i šire, te da će naš odgovor biti brz i efikasan i u najboljem nacionalnom interesu.

Unapređenje saradnje sa Jermenijom Na kraju razgovora ministri odbrane potpisali su Zajedničku izjavu o namerama za što skorije potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.

Posle sastanka, ministar Gašić je položio venac na spomenik u Memorijalnom centru u Jerevanu.

Do kraja dana ministar odbrane Republike Srbije sastaće se i sa ministrom inostranih poslova Republike Jermenije Edvardom Nalbandjanom, potpredsednicom Narodne skupštine Republike Jermenije Herminom Nahdaljan i predsednikom Republike Jermenije Seržom Sargsjanom.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA