Министарство одбране Републике Србије
 
12.11.2015.

Министар Гашић са представницима синдиката наменске индустрије



Састанак министра Гашића са представницима синдикалних организација наменске индустријеМинистар одбране Братислав Гашић, са сарадницима, састао се данас са представницима репрезентативних синдикалних организација привредних друштава Одбрамбена индустрија Србије (ОИС) и синдикалних организација привредних друштава „ФАМ“, „14. октобар“, „Трајал Корпорација“ и „ФАП“. Обраћајући се окупљенима, министар Гашић је истакао да никада у новијој историји Србије, а нарочито од 2000. до 2012. године нисмо имали резултате као што сада имамо у фабрикама наменске индустрије.

- Да би ти резултати били бољи и да се број фабрика наменске индустрије прошири, морамо да имамо шири консензус свих нас, на првом месту радника. У фабрикама наменске индустрије смо за протеклих годину дана запослили нових 1.000 људи и после 12 година 750 радника „Првог партизана“ из Ужица пребацили у стални радни однос – нагласио је министар Гашић, додајући да први пут фабрике наменске индустрије плаћају редовно доприносе и уредно измирују плате запосленима. Он је, такође, истакао да је потписан још један нови уговор од 100 милиона долара, указујући да се на тај начин полако руше рекорди из претходног периода.

Говорећи о платама у фабрикама наменске индустрије, министар Гашић је истакао да су оне у константном расту у протекле три године. Тако просечна нето зарада у „Првој искри“ из Барича у овој години износи 59.459 динара, а у 2014. је била 57.809 и 2013. 53.797 динара. У „Првом партизану“ плата износи 54.236 динара, „Крушику“ 45.084, „Застави оружју“ 49.927, „Првој петолетки – наменска“ 34.309, „Слободи“ 46.478, „Милану Благојевићу“ 47.492 и „Телеоптику Жироскопи“ 44.630 динара.

Састанак министра Гашића са представницима синдикалних организација наменске индустријеМинистар одбране је, такође, најавио да ће у наредним данима бити потписани нови уговори са Војском Србије, додајући да дугове настале до 2012. године према Војсци Србије, фабрике полаку измирују, а дају се и нови аванси.

- Близу 500 милиона динара поједине фабрике ће добити у виду новог аванса од Војске Србије – нагласио је министар Гашић изражавајући наду да ће, већ од понедељка првих 30 милиона динара почети да се даје тим фабрикама преко Српске банке која је задужена за рад са фабрикама наменске индустрије, и која је поново добила дозволу за рад и поред тога што су је тајкуни потпуно уништили.

Данас и јуче су нам у посети представници „Татре“ који ће обићи „ФАП“, „Слободу“ Чачак, „Прву петолетку“, „14. октобар“, а сутра и „Борбене системе“ у Великој Плани – истакао је министар Гашић најављујући да ће након тих обилазака уследити разговори са премијером Вучићем и министром привреде о даљем току сарадње.

Говорећи о осталим проблемима, министар Гашић је указао на конверзије дугова, нарочито према ЕПС-у који је у процесу решавања, истичући да су сви окупљени представници свесни чињенице да дугови до 2012. године, и према држави и према добављачима, вишеструко превазилазе вредност капитала свих фабрика наменске.

Састанак министра Гашића са представницима синдикалних организација наменске индустрије- За нас и за ову Владу наменска индустрија је покретач свега и желимо да то искористимо. Знате и сами да технолошки у те фабрике 15 година није улагано, а ових 78 милиона евра који су предвиђени из приватизационих прихода, намењени су да се оне технолошки обнове, а не да се поделе плате – оценио је министар Гашић додајући да је из године у годину извоз наоружања и војне опреме из реалних извора, односно, из производње већи, а не из продаје као што је то било до 2012. године.

Министар је најавио да ће „ФАП“ до краја године да добије нових 140 милиона динара од Војске Србије, као и испоруку још четири камиона који су остали неиспоручени из претходног периода.

Обраћајући се окупљеним синдикалним представницима, министар Гашић је истакао да од њих очекује да се кругови фабрика очисте од рушевина насталих током бомбардовања 1999. године, јер је приоритет обнова погона. Он је, такође, најавио да ће још неке фабрике бити додате у систем наменске индустрије.

Током данашњег састанка, такође, представници репрезентативних синдиката реферисали су о актуелним проблемима у предузећима у чијем превазилажењу може помоћи Министарство одбране.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА