Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.11.2015.

Ministar Gašić sa predstavnicima sindikata namenske industrije



Sastanak ministra Gašića sa predstavnicima sindikalnih organizacija namenske industrijeMinistar odbrane Bratislav Gašić, sa saradnicima, sastao se danas sa predstavnicima reprezentativnih sindikalnih organizacija privrednih društava Odbrambena industrija Srbije (OIS) i sindikalnih organizacija privrednih društava „FAM“, „14. oktobar“, „Trajal Korporacija“ i „FAP“. Obraćajući se okupljenima, ministar Gašić je istakao da nikada u novijoj istoriji Srbije, a naročito od 2000. do 2012. godine nismo imali rezultate kao što sada imamo u fabrikama namenske industrije.

- Da bi ti rezultati bili bolji i da se broj fabrika namenske industrije proširi, moramo da imamo širi konsenzus svih nas, na prvom mestu radnika. U fabrikama namenske industrije smo za proteklih godinu dana zaposlili novih 1.000 ljudi i posle 12 godina 750 radnika „Prvog partizana“ iz Užica prebacili u stalni radni odnos – naglasio je ministar Gašić, dodajući da prvi put fabrike namenske industrije plaćaju redovno doprinose i uredno izmiruju plate zaposlenima. On je, takođe, istakao da je potpisan još jedan novi ugovor od 100 miliona dolara, ukazujući da se na taj način polako ruše rekordi iz prethodnog perioda.

Govoreći o platama u fabrikama namenske industrije, ministar Gašić je istakao da su one u konstantnom rastu u protekle tri godine. Tako prosečna neto zarada u „Prvoj iskri“ iz Bariča u ovoj godini iznosi 59.459 dinara, a u 2014. je bila 57.809 i 2013. 53.797 dinara. U „Prvom partizanu“ plata iznosi 54.236 dinara, „Krušiku“ 45.084, „Zastavi oružju“ 49.927, „Prvoj petoletki – namenska“ 34.309, „Slobodi“ 46.478, „Milanu Blagojeviću“ 47.492 i „Teleoptiku Žiroskopi“ 44.630 dinara.

Sastanak ministra Gašića sa predstavnicima sindikalnih organizacija namenske industrijeMinistar odbrane je, takođe, najavio da će u narednim danima biti potpisani novi ugovori sa Vojskom Srbije, dodajući da dugove nastale do 2012. godine prema Vojsci Srbije, fabrike polaku izmiruju, a daju se i novi avansi.

- Blizu 500 miliona dinara pojedine fabrike će dobiti u vidu novog avansa od Vojske Srbije – naglasio je ministar Gašić izražavajući nadu da će, već od ponedeljka prvih 30 miliona dinara početi da se daje tim fabrikama preko Srpske banke koja je zadužena za rad sa fabrikama namenske industrije, i koja je ponovo dobila dozvolu za rad i pored toga što su je tajkuni potpuno uništili.

Danas i juče su nam u poseti predstavnici „Tatre“ koji će obići „FAP“, „Slobodu“ Čačak, „Prvu petoletku“, „14. oktobar“, a sutra i „Borbene sisteme“ u Velikoj Plani – istakao je ministar Gašić najavljujući da će nakon tih obilazaka uslediti razgovori sa premijerom Vučićem i ministrom privrede o daljem toku saradnje.

Govoreći o ostalim problemima, ministar Gašić je ukazao na konverzije dugova, naročito prema EPS-u koji je u procesu rešavanja, ističući da su svi okupljeni predstavnici svesni činjenice da dugovi do 2012. godine, i prema državi i prema dobavljačima, višestruko prevazilaze vrednost kapitala svih fabrika namenske.

Sastanak ministra Gašića sa predstavnicima sindikalnih organizacija namenske industrije- Za nas i za ovu Vladu namenska industrija je pokretač svega i želimo da to iskoristimo. Znate i sami da tehnološki u te fabrike 15 godina nije ulagano, a ovih 78 miliona evra koji su predviđeni iz privatizacionih prihoda, namenjeni su da se one tehnološki obnove, a ne da se podele plate – ocenio je ministar Gašić dodajući da je iz godine u godinu izvoz naoružanja i vojne opreme iz realnih izvora, odnosno, iz proizvodnje veći, a ne iz prodaje kao što je to bilo do 2012. godine.

Ministar je najavio da će „FAP“ do kraja godine da dobije novih 140 miliona dinara od Vojske Srbije, kao i isporuku još četiri kamiona koji su ostali neisporučeni iz prethodnog perioda.

Obraćajući se okupljenim sindikalnim predstavnicima, ministar Gašić je istakao da od njih očekuje da se krugovi fabrika očiste od ruševina nastalih tokom bombardovanja 1999. godine, jer je prioritet obnova pogona. On je, takođe, najavio da će još neke fabrike biti dodate u sistem namenske industrije.

Tokom današnjeg sastanka, takođe, predstavnici reprezentativnih sindikata referisali su o aktuelnim problemima u preduzećima u čijem prevazilaženju može pomoći Ministarstvo odbrane.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA