Министарство одбране Републике Србије
 
03.11.2015.

Обележен Дан Војнотехничког института



Обележен Дан Војнотехничког институтаСвечаним скупом у Војнотехничком институту данас је обележено 67 година постојања и рада те установе. Скупу су присутвовали министар одбране Братислав Гашић, државни секретари Зоран Ђорђевић и Ненад Нерић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, представници управа Генералштаба Војске Србије, војних научних институција, бивши директори ВТИ-ја, запослени и многобројни гости.

Директор Војнотехничког института пуковник др Зоран Рајић је у уводном обраћању присутне упознао са капацитетима Института и радним задацима те највеће научноистраживачке институције у овом делу Европе у области одбрамбених технологија. Он је истакао да се у ВТИ-у тренутно ради за потребе Војске на 24 развојна задатка, 15 истраживачких, 4 пројекта модернизације и 66 функционалних задатака, наглашавајући да је у поређењу са протеклом годином укупан збир тих задатака већи.

Пуковник Рајић је рекао да у ВТИ-у настоје сваке године да једно веће средство наоружања и војне опреме (НВО) предају Техничком опитном центру на завршна испитивања или да се усвоји у НВО. Прошле године то је био авион „ласта”, а ове године ракетни систем „морава”.

Такође, како је Рајић истакао, ове године је Институт приходовао један милион евра, што је до сада Обележен Дан Војнотехничког институтанајвећи резултат у протеклих десетак година.

Дан установе је припадницима ВТИ-а честитао министар одбране Братислав Гашић. Он је рекао да ВТИ, радећи на истраживачким и развојним пројектима, интрегрише све научне, образовне и производне капацитете Републике Србије, чинећи да Србија буде препознатљива у свету произвођача наоружања и војне опреме.

Гашић је нагласио да је Министарство одбране у овој години за истраживачки развој и задатке модернизације Института издвојило више од 330 милиона динара, за опремање лабораторија 40 милиона, а за текуће поправке и одржавање зграда и објеката преко 70 милиона динара. Зато се, како је истакао, захтева да њихов утрошак буде рационалан, економичан и ефикасан.

Министар је истакао и значај прихода које је остварио ВТИ сагласивши се да Институт може самостално да располаже својим приходима за оправку инфраструктуре, лабораторијске опреме и усавршавање запослених.

Обележен Дан Војнотехничког института- Сведоци смо да у последње време поједине земље у нашем окружењу покушавају да престигну са неким модернијим средствима Војску Србије. Не плашимо се тога. Највеће и најбоље оружје које Војска Србије има јесу управо запослени у ВТИ-у, уз помоћ Војске и Министарства одбране, и сигуран сам да ћемо знањем, снагом и умећем успети да будемо дуги низ година лидери на овом делу Балкана и Европе – истакао је министар одбране.

Као знак признања за изузетни научни и стручни допринос у области истраживања и развоја НВО, на свечаности су додељена највиша признања ВТИ-ја. Плакете „Архимед” уручене су проф. др Леониду Ивановичу Гречихину из Државне академије авијације Републике Белорусије и др Зорану Анастасијевићу, а захвалнице за изузетну пословну сарадњу Војној контроли квалитета, АД „Прва петолетка” Трстеник, АД „Први партизан” Ужице, АД „Милан Благојевић” Лучани и Компанији „Енерготок” д.о.о Београд.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА