Министарство одбране Републике Србије
 
19.09.2015.

Полагање војничке заклетве



Септембарска генерација војника на добровољном одслужењу војног рока, кадети прве године Војне академије и Војномедицинске академије као и слушаоци Курса резервних официра положили су данас заклетву у Првом центру за обуку у Сомбору и у касарнама „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву и „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу.

Кадети 140. класе Војне академије, септембарска генерација војника на добровољном одслужењу војног рока као и један професионални војник положили су данас заклетву у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу. Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић, представници Министарства одбране и Војске Србије, државних институција, локалне власти, цркве као и бројна родбина и пријатељи кадета и војника.

Државни секретар Нерић рекао је да данашњи свечани чин представља улазак у строј оних који отаџбину Србију носе у срцу, спремни да се за њу боре, да је бране и одбране храбро, часно, непоколебљиво и војнички.

Према његовим речима, војничка заклетва у Србији има дугу историју, којом се једнако поносе војници и грађани Србије.

-У настојању да одржимо корак са савременим армијама света, не заборављамо војничке традиције нашег народа и чувамо спомен на славне претке који су јунаштвом и подвизима задивили свет, нагласио је државни секретар и подсетио да су кадети и војници данас постали део Војске Србије, институције којој грађани наше земље највише верују.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић честитао је младићима и девојкама који су положили заклетву и поручио да је пред њима „један од најзначајнијих периода у животу“.

Заклетву је положило 130 кадета, 95 војника на добровољном служењу војног рока и један професионални војник.

У ваљевској касарни Војвода Живојин Мишић, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, заменика команданта Команде за обуку бригадног генерала Јелесија Радивојевића, начелника Управе за логистику бригадног генерала Жељка Нинковића, представника Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, локалне заједнице, родбине и пријатеља, нова генерација војника на добровољном служењу војног рока, 219 мушкараца и 35 девојака, положило је данас свечану заклетву.

У Другом центру за обуку, војничку заклетву положило је и 25 кадета 7.класе Војномедицинске академије, 13 слушалаца курса за резервне официре санитетске службе ВМА и један професионални војник из састава Управе за логистику.

Честитајући им на свечаном чину, начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић поручио им је да су се овим чином свечано заветовали да ће бити спремни да се за Србију боре и да је бране. Говорећи о војничким врлинама и значају дате заклетве, начелник Генералштаба поручио је да ће се они који данас стоје овде уверити да војнички позив није лак и да захтева да му се човек искрено посвети, али да упамте да је добро обучен војник, какви ће они постати када савладају све садржаје обуке, под будним оком старешина, у доброј јединици, какве јесу наше јединице, најбољи гарант безбедности земље.

Обраћајући се родитељима војника, слушалаца за резервне официре и кадета, генерал Диковић је рекао да "смо данас заједнички најпоноснији људи у Србији", јер су њихова деца израсла у одговорне људе који знају шта су праве вредности, воле своју земљу, и спремни су да, као припадници Војске, уложе себе, свој труд, зној и знање у обуку за одбрану безбедност и Републике Србије

- Све док има овакву децу и омладину наша Србија има будућност, рекао је начелник Генералштаба и још једном потврдио непоколебљиво опредељење за јачање Војске Србије и извршавање задатака које јој је држава доделила, у складу са славном војничком традицијом која нас краси.

Заклетву у другом Центру за обуку укупно је потписало 230 момака и 63 девојке, којима су на свечаном чину честитали најближи рођаци и пријатељи који су испунили полигон ваљевске касарне Живојин Мишић.

У сомборској касарни „Аеродром“, 334 војника, кадета и слушалаца положило је данас војничку заклетву.

Свечаности у том граду присуствовали су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, држави секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, представници Мнистарства одбране и Војске Србије, локалне власти, цркава, привредних и образовних друштава, као и многобројна родбина и пријтељи и родбина војника, кадета и слушалаца.

Честитајући полагање заклетве, генерал Драганић је, том приликом, поручио да су верност датој заклетви, родољубље, чврстина каратктера, лично поштење и најсавесније вршење дужности војничке врлине које треба да красе сваког припадника Војске Србије.
- Нека вас војничка заклетва испуни поносом и достојанством, и нека још више ојача вашу љубав према Србији – поручио генерал Драганић.


Војник на добровољном служењу војног рока Алекса Денић из Крушевца, који је данас пред начелником Генералштаба положио свечану заклетву домовини, каже да је срећан и поносан због тога.

- Заиста бих волео и да се запослим у Војсци Србије, увек сам о томе мастао, да часно обављам свој посао и дам свој допринос одбрани и безбедности земље. Његов отац Момчило узбуђено истиче да му је "срце данас велико као кућа од поноса" и да је срећан толико да то не може ни да опише речима.

Милан Стефановић из Куршумлије каже да је одувек маштао да буде део Војске Србије, а да данас има велику трему "због свега".

- Посебан осећај је то, неописив речима, али ту су да ме подрже и дају ми охрабрење, деда, мајка, брат и остали укућани. Миланова мајка Зорица каже да је имати сина у Војсци "прелепа ствар" .

- Не само мом сину већ и свим младим људима, који су данас у неку руку постали ивелики, желим да им се све жеље на послу и у приватном животу испуне.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА