Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.09.2015.

Polaganje vojničke zakletve



Septembarska generacija vojnika na dobrovoljnom odsluženju vojnog roka, kadeti prve godine Vojne akademije i Vojnomedicinske akademije kao i slušaoci Kursa rezervnih oficira položili su danas zakletvu u Prvom centru za obuku u Somboru i u kasarnama „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu i „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu.

Kadeti 140. klase Vojne akademije, septembarska generacija vojnika na dobrovoljnom odsluženju vojnog roka kao i jedan profesionalni vojnik položili su danas zakletvu u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu. Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, državnih institucija, lokalne vlasti, crkve kao i brojna rodbina i prijatelji kadeta i vojnika.

Državni sekretar Nerić rekao je da današnji svečani čin predstavlja ulazak u stroj onih koji otadžbinu Srbiju nose u srcu, spremni da se za nju bore, da je brane i odbrane hrabro, časno, nepokolebljivo i vojnički.

Prema njegovim rečima, vojnička zakletva u Srbiji ima dugu istoriju, kojom se jednako ponose vojnici i građani Srbije.

-U nastojanju da održimo korak sa savremenim armijama sveta, ne zaboravljamo vojničke tradicije našeg naroda i čuvamo spomen na slavne pretke koji su junaštvom i podvizima zadivili svet, naglasio je državni sekretar i podsetio da su kadeti i vojnici danas postali deo Vojske Srbije, institucije kojoj građani naše zemlje najviše veruju.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović čestitao je mladićima i devojkama koji su položili zakletvu i poručio da je pred njima „jedan od najznačajnijih perioda u životu“.

Zakletvu je položilo 130 kadeta, 95 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i jedan profesionalni vojnik.

U valjevskoj kasarni Vojvoda Živojin Mišić, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, zamenika komandanta Komande za obuku brigadnog generala Jelesija Radivojevića, načelnika Uprave za logistiku brigadnog generala Željka Ninkovića, predstavnika Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, lokalne zajednice, rodbine i prijatelja, nova generacija vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, 219 muškaraca i 35 devojaka, položilo je danas svečanu zakletvu.

U Drugom centru za obuku, vojničku zakletvu položilo je i 25 kadeta 7.klase Vojnomedicinske akademije, 13 slušalaca kursa za rezervne oficire sanitetske službe VMA i jedan profesionalni vojnik iz sastava Uprave za logistiku.

Čestitajući im na svečanom činu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković poručio im je da su se ovim činom svečano zavetovali da će biti spremni da se za Srbiju bore i da je brane. Govoreći o vojničkim vrlinama i značaju date zakletve, načelnik Generalštaba poručio je da će se oni koji danas stoje ovde uveriti da vojnički poziv nije lak i da zahteva da mu se čovek iskreno posveti, ali da upamte da je dobro obučen vojnik, kakvi će oni postati kada savladaju sve sadržaje obuke, pod budnim okom starešina, u dobroj jedinici, kakve jesu naše jedinice, najbolji garant bezbednosti zemlje.

Obraćajući se roditeljima vojnika, slušalaca za rezervne oficire i kadeta, general Diković je rekao da "smo danas zajednički najponosniji ljudi u Srbiji", jer su njihova deca izrasla u odgovorne ljude koji znaju šta su prave vrednosti, vole svoju zemlju, i spremni su da, kao pripadnici Vojske, ulože sebe, svoj trud, znoj i znanje u obuku za odbranu bezbednost i Republike Srbije

- Sve dok ima ovakvu decu i omladinu naša Srbija ima budućnost, rekao je načelnik Generalštaba i još jednom potvrdio nepokolebljivo opredeljenje za jačanje Vojske Srbije i izvršavanje zadataka koje joj je država dodelila, u skladu sa slavnom vojničkom tradicijom koja nas krasi.

Zakletvu u drugom Centru za obuku ukupno je potpisalo 230 momaka i 63 devojke, kojima su na svečanom činu čestitali najbliži rođaci i prijatelji koji su ispunili poligon valjevske kasarne Živojin Mišić.

U somborskoj kasarni „Aerodrom“, 334 vojnika, kadeta i slušalaca položilo je danas vojničku zakletvu.

Svečanosti u tom gradu prisustvovali su zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, državi sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, predstavnici Mnistarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne vlasti, crkava, privrednih i obrazovnih društava, kao i mnogobrojna rodbina i prijtelji i rodbina vojnika, kadeta i slušalaca.

Čestitajući polaganje zakletve, general Draganić je, tom prilikom, poručio da su vernost datoj zakletvi, rodoljublje, čvrstina karatktera, lično poštenje i najsavesnije vršenje dužnosti vojničke vrline koje treba da krase svakog pripadnika Vojske Srbije.
- Neka vas vojnička zakletva ispuni ponosom i dostojanstvom, i neka još više ojača vašu ljubav prema Srbiji – poručio general Draganić.


Vojnik na dobrovoljnom služenju vojnog roka Aleksa Denić iz Kruševca, koji je danas pred načelnikom Generalštaba položio svečanu zakletvu domovini, kaže da je srećan i ponosan zbog toga.

- Zaista bih voleo i da se zaposlim u Vojsci Srbije, uvek sam o tome mastao, da časno obavljam svoj posao i dam svoj doprinos odbrani i bezbednosti zemlje. Njegov otac Momčilo uzbuđeno ističe da mu je "srce danas veliko kao kuća od ponosa" i da je srećan toliko da to ne može ni da opiše rečima.

Milan Stefanović iz Kuršumlije kaže da je oduvek maštao da bude deo Vojske Srbije, a da danas ima veliku tremu "zbog svega".

- Poseban osećaj je to, neopisiv rečima, ali tu su da me podrže i daju mi ohrabrenje, deda, majka, brat i ostali ukućani. Milanova majka Zorica kaže da je imati sina u Vojsci "prelepa stvar" .

- Ne samo mom sinu već i svim mladim ljudima, koji su danas u neku ruku postali iveliki, želim da im se sve želje na poslu i u privatnom životu ispune.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA