Министарство одбране Републике Србије
 
12.05.2015.

Дан високих званица на вежби „~LOGEX 15~”Дан високих званица на вежби „LOGEX 15”Учеснике међународне вежбе „~LOGEX 15~”, која се од 5. априла изводи у Центру за обуку путем симулација Војске Србије, данас су обишли премијер Владе Александар Вучић, министар одбране Братислав Гашић, амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Премијер Вучић изразио је задовољство што се вежба ~LOGEX 15~ одржава у Србији, напомињући да је организација вежбе таквог формата још један од доказа способности наше војске.

-Ми развијамо нашу Војску и озбиљно јачамо њене ресурсе. Оно што нам је веома потребно јесте знање и у томе не заостајемо за другима, рекао је премијер Вучић напомињући да наша војска значајно утиче на стабилност и да је снажан фактор одвраћања сваког потенцијалног агресора.

Вучић је нагласио да у окружењу у ком се налазимо никога не угрожавамо већ да Србија представља стуб стабилности региона и подвукао да је Србија чврсто решена да сачува своју територију, грађане и њихову безбедност.

Дан високих званица на вежби „LOGEX 15”- Србија је увек спремна да реагује на одговарајући, одлучан и ефикасан начин, рекао је премијер, поручујући грађанима да могу бити спокојни када је реч о безбедности. Он је нагласио да наша земља ради на јачању и војних и полицијских снага, те да су у те сврхе ове године набављене значајне количине панцирних кошуља и униформи. Он је изразио уверење да Србији не прети опасност јер је она довољно јака да одговори на претње терориста који су изавали велике проблеме у делу региона.

Министар одбране Братислав Гашић изразио је задовољство што је, после двогодишњих заједничких припрема, почела командно-штабна мултинационална вежба у којој су Министарство одбране и Војска Србије први пут домаћини, истичући да Србија није имала прилику до сада да буде домаћин логистичкој вежби таквог формата у којој учествује 122 официра, подофицира и цивилна лица. Он је подсетио да је Србија 2006. формално постала учесница програма „Партнерство за мир“, истичући да су циљеви наше земље јасно наведени и да ће ућешће Србије бити у складу са економским, финансијским, људским, материјалним и осталим могућностима.

Министар одбране нагласио је да је „Партнерство за мир“, као широк оквир за унапређење међусобне сарадње и повећања интероперабилности не само са земљама у региону него и са оружаним снагама чланицма НАТО, битан за реализацију задатака у мултинационалним операцијма.

Дан високих званица на вежби „LOGEX 15”- Ово је најзначајнија логистичка вежба Војске Србије у текућој години. Стечено знање је драгоцено, јер ће учешће у мултинационалним операцијама у будућности захтевати значајније ангажовање логистичког кадра. Они морају да буду обучени у складу са одговарајућим стандардима и процедурама, рекао је министар закључивши да се реализациојом оваквих вежби промовише међусобно разумевање, поверење и сарадња учесника из различитих земаља.

О току вежбе и активностима које изводе њени учесници високе званице информисао је начелник Управе за логистику бригадни генерал Жељко Нинковић који је истако да су сви учесници у претходних неколико дана показали изузетно залагање и изразио уверење да су стекли потребна знања и искуства која ће моћи да примене.

Током вишедневне вежбе, 122 припадника оружаних снага Шведске, Финске, Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Молдавије, Чешке и САД, а у својству посматрача представници Јерменије, увежбавали су координацију пријема, прихвата и даљег кретање јединице ранга бригаде. Тежиште вежбе, чија је тема „Логистичка подршка мултинационалних наменских снага у операцији одговора на кризе“ је на припреми и ангажовању наменске јединице у операцији одговора на кризе, под мандатом Уједињених нација, са нагласком на развој мултинационалне логистичке подршке.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА