Министарство одбране Републике Србије
 
24.04.2015.

Сарадња са Словенијом




У оквиру редовних активности Министарства одбране Републике Србије данас је одржан је састанак начелника Управе за међународну војну сарадњу капетана бојног брода Милана Коњиковца и изасланика одбране Републике Словеније у Београду пуковника Дамјане Јуркович.

Обострано је изражено задовољство нивоом достигнуте сарадње у области одбране и тенденцијом даљег унапређења. С обзиром на то да је на недавно одржаној заједничкој седници влада  Србије и Словеније у Љубљани потврђено опредељење за даље развијање билатералних односа у пријатељском и конструктивном духу, саговорници су се сагласили да је то пут који треба пратити и у области одбране.

Капетан бојног брода Коњиковац оценио је да сусрети на високом нивоу дају посебан квалитет сарадњи и пренео очекивање да ће таква пракса бити настављена и ове године, реализацијом планираних посета министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије Републици Словенији.

Резултати таквих сусрета у претходном периоду позитивно су се рефлектовали на квалитет сарадње у области одбране, тако да се из године у годину повећава број планираних билатералних активности, што је Словенију ставило у сам врх земаља региона са којима Србија има интезивну сарадњу у области одбране. Коњиковац је упознао саговорницу са процесом приступања Републике Србије Европској унији и приоритетима председавања ОЕБС.

Пуковник Јуркович истакла је да планиране активности омогућавају наставак сарадње у областима размене искустава из процеса формирања подофицирског кора, сарадње војних архива, планирања и програмирања развоја система одбране и управљања одбрамбеним перформансама, као и успостављање сарадње у домену обуке специјалних јединица.

На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2015. годину.