Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.04.2015.

Saradnja sa Slovenijom




U okviru redovnih aktivnosti Ministarstva odbrane Republike Srbije danas je održan je sastanak načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetana bojnog broda Milana Konjikovca i izaslanika odbrane Republike Slovenije u Beogradu pukovnika Damjane Jurkovič.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo nivoom dostignute saradnje u oblasti odbrane i tendencijom daljeg unapređenja. S obzirom na to da je na nedavno održanoj zajedničkoj sednici vlada  Srbije i Slovenije u Ljubljani potvrđeno opredeljenje za dalje razvijanje bilateralnih odnosa u prijateljskom i konstruktivnom duhu, sagovornici su se saglasili da je to put koji treba pratiti i u oblasti odbrane.

Kapetan bojnog broda Konjikovac ocenio je da susreti na visokom nivou daju poseban kvalitet saradnji i preneo očekivanje da će takva praksa biti nastavljena i ove godine, realizacijom planiranih poseta ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Republici Sloveniji.

Rezultati takvih susreta u prethodnom periodu pozitivno su se reflektovali na kvalitet saradnje u oblasti odbrane, tako da se iz godine u godinu povećava broj planiranih bilateralnih aktivnosti, što je Sloveniju stavilo u sam vrh zemalja regiona sa kojima Srbija ima intezivnu saradnju u oblasti odbrane. Konjikovac je upoznao sagovornicu sa procesom pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji i prioritetima predsedavanja OEBS.

Pukovnik Jurkovič istakla je da planirane aktivnosti omogućavaju nastavak saradnje u oblastima razmene iskustava iz procesa formiranja podoficirskog kora, saradnje vojnih arhiva, planiranja i programiranja razvoja sistema odbrane i upravljanja odbrambenim performansama, kao i uspostavljanje saradnje u domenu obuke specijalnih jedinica.

Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.