Министарство одбране Републике Србије
 
19.03.2015.

Регионална одбрамбена сарадња



Делегација Министарства одбране Републике Србије, предвођена потпуковником Гораном Несторовићем, заступником начелника Одељења за билатералну сарадњу Управе за међународну војну сарадњу, учествовала је на 33. састанку Комитета за политичко-војно управљање и 32. састанку Координационог комитета Процеса сарадње министара одбране држава Југоисточне Европе (~Southeast European Defence Ministrial -SEDM~), који су одржани 18. и 19. марта у Букурешту, Румунија.

Регионална одбрамбена сарадњаНа састанку Комитета за политичко-војно управљање, где су представници Републике Србије присуствовали у својству посматрача, дискутовано је о активностима Бригаде за очување мира у Југоисточној Европи (~South East Europe Brigade - SEEBRIG~), битним догађајима реализованим од стране ове бригаде у протеклом периоду, њеним будућим задацима у области обуке и вежби, као и о стању персонала и текућим проблемима.

Као пуноправни члан Координационог комитета, представници Републике Србије су изнели уверење да ~SEDM~ представља веома важан регионални форум који, окупљајући највећи број држава Југоисточне Европе, поседује неопходан капацитет да адекватно одговори на изазове регионалне одбрамбене сарадње. Такође, представници осталих држава ~SEDM~ су упознати са приоритетима током српског председавања Организацијом за европску безбедност и сарадњу (~Organization for Security and Cooperation in Europe - OSCE~) у 2015. години, посевећености учешћу у даљем процесу оптимизације регионалних иницијатива на простору Југоисточне Европе, као и активном ангажовању у пројектима ~SEDM~ као што су Интерконекција војних болница, Изградња интегритета и Улога жена лидера у области одбране и безбедности.