Министарство одбране Републике Србије
 
08.02.2015.

Оглашавање вишкова наоружања и војне опремеПоводом великог интересовања за оглашавања наоружања и војне опреме напомињемо да је реч о средствима која нису неопходна за нормално функционисање система одбране. Средства која су оглашена вишком су застарела, са истеклим ресурсима и веком употребе и оваквим поступком никако неће доћи до слабљења одбрамбене моћи Републике Србије. Војска Србије располаже довољним бројем модернијих средстава исте класе и намене. У претходних неколико месеци, на сугестију министра одбране и захтев Војске Србије, из продаје су повучена одређена средства наоружања и војне опреме која су раније била оглашена сувишним, пре свега инжињеријска средства која се могу користити за помоћ локалном становништву у оквиру треће мисије Војске Србије, као и нека убојна средства за потребе вежби.

Продаја наоружања и војне опремеВажно је напоменути да ће сав наплаћен приход од будуће продаје вишкова наоружања и војне опреме бити уплаћен у Буџетски фонд за наоружање који се у складу са законом као новина, управо оснива у Министарству одбране. За разлику од раније, средства из овог фонда ће се искључиво користити за истраживање, развој и набавке новог наоружања за потребе Војске Србије.

У питању је претходна најава о продаји вишкова наоружања и војне опреме. Да разјаснимо, нисмо прецизирали временски орочен позив за достављање понуда.

Овакав поступак има за циљ постизање максималне транспарентности у процесу продаје, тј. давање довољно времена заинтересованим предузећима да пронађу купце. Наиме, на тендеру могу учествовати предузећа регистрована за спољнотрговински промет контролисане робе којих има више од 150, као и предузећа регистрована за производњу НВО којих сада има 51.

Истичемо да ће оглашавање и продаја вишкова наоружања и војне опреме бити потпуно транспарентни и у складу са законом. Циљ нам је да предупредимо евентуалне пропусте и малверзације у свим фазама поступка продаје, укључујући и јавно надметање заинтересованих предузећа по моделу аукције, чиме су остварене продајне цене у просеку три до четири пута веће од почетних.

Напомињемо да је претходни модел продаје био далеко нетранспарентнији и доводио је до продајних цена које су биле незнатно увећане, а биле су присутне и незаконитости које су довеле до хапшења појединих лица.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
  • Изјава капетана корвете Јована Кривокапића [FLV] 
  • Вишкови наоружања и војне опреме [FLV]