Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.02.2015.

Oglašavanje viškova naoružanja i vojne opreme



Povodom velikog interesovanja za oglašavanja naoružanja i vojne opreme napominjemo da je reč o sredstvima koja nisu neophodna za normalno funkcionisanje sistema odbrane. Sredstva koja su oglašena viškom su zastarela, sa isteklim resursima i vekom upotrebe i ovakvim postupkom nikako neće doći do slabljenja odbrambene moći Republike Srbije. Vojska Srbije raspolaže dovoljnim brojem modernijih sredstava iste klase i namene. U prethodnih nekoliko meseci, na sugestiju ministra odbrane i zahtev Vojske Srbije, iz prodaje su povučena određena sredstva naoružanja i vojne opreme koja su ranije bila oglašena suvišnim, pre svega inžinjerijska sredstva koja se mogu koristiti za pomoć lokalnom stanovništvu u okviru treće misije Vojske Srbije, kao i neka ubojna sredstva za potrebe vežbi.

Prodaja naoružanja i vojne opremeVažno je napomenuti da će sav naplaćen prihod od buduće prodaje viškova naoružanja i vojne opreme biti uplaćen u Budžetski fond za naoružanje koji se u skladu sa zakonom kao novina, upravo osniva u Ministarstvu odbrane. Za razliku od ranije, sredstva iz ovog fonda će se isključivo koristiti za istraživanje, razvoj i nabavke novog naoružanja za potrebe Vojske Srbije.

U pitanju je prethodna najava o prodaji viškova naoružanja i vojne opreme. Da razjasnimo, nismo precizirali vremenski oročen poziv za dostavljanje ponuda.

Ovakav postupak ima za cilj postizanje maksimalne transparentnosti u procesu prodaje, tj. davanje dovoljno vremena zainteresovanim preduzećima da pronađu kupce. Naime, na tenderu mogu učestvovati preduzeća registrovana za spoljnotrgovinski promet kontrolisane robe kojih ima više od 150, kao i preduzeća registrovana za proizvodnju NVO kojih sada ima 51.

Ističemo da će oglašavanje i prodaja viškova naoružanja i vojne opreme biti potpuno transparentni i u skladu sa zakonom. Cilj nam je da predupredimo eventualne propuste i malverzacije u svim fazama postupka prodaje, uključujući i javno nadmetanje zainteresovanih preduzeća po modelu aukcije, čime su ostvarene prodajne cene u proseku tri do četiri puta veće od početnih.

Napominjemo da je prethodni model prodaje bio daleko netransparentniji i dovodio je do prodajnih cena koje su bile neznatno uvećane, a bile su prisutne i nezakonitosti koje su dovele do hapšenja pojedinih lica.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава капетана корвете Јована Кривокапића | FLV
Вишкови наоружања и војне опреме | FLV