Министарство одбране Републике Србије
 
28.11.2014.

Представљена монографија "Србија и Браничево у Великом рату"



Представљена монографија "Србија и Браничево у Великом рату"Поводом обележавања стогодишњице Великог рата у Свечаној сали Дома Војске Србије представљен је резултат заједничког пројекта Историјског архива Пожаревац и Војног архива – монографија „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918“ и истоимени документарни филм, којим је понуђен нови поглед на дешавања у Првом светском рату.

Мало позната документа и до сада већином необјављене фотографије и илустрације из фондова Војног архива, Војног музеја, Историјског архива Пожаревац и Програмске архиве Радиотелевизије Србије, прате 19 занимљивих стручних радова осморо аутора, углавном историчара и научних радника, познавалаца ратних збивања у Браничевском округу.

Читалачку публику и пажњу стручне и научне јавности аутори те луксузно урађене монографије, са више од 200 страница и 287 фотографија и архивских докумената, желе да привуку документованом причом не смо о ратним дешавањима у Србији, већ и о реперкусијама сурових ратних збивања на једну мању средину, као што је Браничево. Оно што ту публикацију чини вредном, поред обиља докумената који несумњиво доказују истину о узроцима, поводима, виновницима и жртвама рата, јесте тежња аутора да проговоре о патњама и жртвама округа који и својим симболичним именом Браничево, говори о улози Србије у Великом рату. Из тог разлога, монографија садржи нове увиде и закључке сваког аутора понаособ, представљене кроз две целине. Прва целина посвећена је почетку рата и победоносним операцијама српске војске, док се други део монографије базира на Браничеву у Великом рату.

Представљена монографија "Србија и Браничево у Великом рату"О монографији и догађајима који су у њој расветљени, о храбрим ратницима из Браничева који су, борећи се у Дунавској дивизији првог и другог позива, одлучујуће утицали на исход Колубарске битке, о бици на Мачковом камену у којој је више од 11 хиљада Браничеваца дало живот за слободу отаџбине и другим ратним збивањима, говорили су пуковник Милорад Секуловић, директор Војног архива, др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац, потпуковник доцент др Слободан Ђукић, професор на Војној академији и проф. др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју.

На крају промоције, емитован је документарни филм „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918“. Филм је приказан на 11. Међународном филмском фестивалу војно-патриотског филма у Волоколамску у Руској Федерацији где је, у конкуренцији 300 филмова из целог света, добио награду Организационог комитета фестивала за режију.

photoФОТОГАЛЕРИЈА