Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.11.2014.

Predstavljena monografija "Srbija i Braničevo u Velikom ratu"



Predstavljena monografija "Srbija i Braničevo u Velikom ratu"Povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije predstavljen je rezultat zajedničkog projekta Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva – monografija „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918“ i istoimeni dokumentarni film, kojim je ponuđen novi pogled na dešavanja u Prvom svetskom ratu.

Malo poznata dokumenta i do sada većinom neobjavljene fotografije i ilustracije iz fondova Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, Istorijskog arhiva Požarevac i Programske arhive Radiotelevizije Srbije, prate 19 zanimljivih stručnih radova osmoro autora, uglavnom istoričara i naučnih radnika, poznavalaca ratnih zbivanja u Braničevskom okrugu.

Čitalačku publiku i pažnju stručne i naučne javnosti autori te luksuzno urađene monografije, sa više od 200 stranica i 287 fotografija i arhivskih dokumenata, žele da privuku dokumentovanom pričom ne smo o ratnim dešavanjima u Srbiji, već i o reperkusijama surovih ratnih zbivanja na jednu manju sredinu, kao što je Braničevo. Ono što tu publikaciju čini vrednom, pored obilja dokumenata koji nesumnjivo dokazuju istinu o uzrocima, povodima, vinovnicima i žrtvama rata, jeste težnja autora da progovore o patnjama i žrtvama okruga koji i svojim simboličnim imenom Braničevo, govori o ulozi Srbije u Velikom ratu. Iz tog razloga, monografija sadrži nove uvide i zaključke svakog autora ponaosob, predstavljene kroz dve celine. Prva celina posvećena je početku rata i pobedonosnim operacijama srpske vojske, dok se drugi deo monografije bazira na Braničevu u Velikom ratu.

Predstavljena monografija "Srbija i Braničevo u Velikom ratu"O monografiji i događajima koji su u njoj rasvetljeni, o hrabrim ratnicima iz Braničeva koji su, boreći se u Dunavskoj diviziji prvog i drugog poziva, odlučujuće uticali na ishod Kolubarske bitke, o bici na Mačkovom kamenu u kojoj je više od 11 hiljada Braničevaca dalo život za slobodu otadžbine i drugim ratnim zbivanjima, govorili su pukovnik Milorad Sekulović, direktor Vojnog arhiva, dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, potpukovnik docent dr Slobodan Đukić, profesor na Vojnoj akademiji i prof. dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju.

Na kraju promocije, emitovan je dokumentarni film „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918“. Film je prikazan na 11. Međunarodnom filmskom festivalu vojno-patriotskog filma u Volokolamsku u Ruskoj Federaciji gde je, u konkurenciji 300 filmova iz celog sveta, dobio nagradu Organizacionog komiteta festivala za režiju.

photoFOTOGALERIJA