Министарство одбране Републике Србије
 
28.11.2014.

Завршни приказ вежбе „Платинасти вук 15“



Завршни приказ вежбе „Платинасти вук 15“Завршном дану Mултинационалне тактичке вежбе „Платинасти вук 15“ (~PLATINUM WOLF 15~), која је започела 17. новембра 2014. године у Центру за обуку јединица за мултинационалне операције Војске Србије у бази „Југ“, данас су присуствовали министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума.

Финални приказ те веома значајне активности у којој су, осим јединица Војске Србије, учествовали и припадници Маринских снага Европске команде Оружаних снага САД, оружаних снага Хрватске, Бугарске, Македоније, Румуније и, по први пут, Жандармерије Министарства унутрашњих послова Републике Србије (укупно око 360 учесника), посматрали су и изасланици одбране земаља учесница и гостију.

Завршни приказ вежбе „Платинасти вук 15“Након практичног дела, током кога су презентовани поступци и процедуре у случају наиласка патроле на особу од посебног значаја, њеног привођења, демонстрације несмртоносног оружја и муниције, као и процедура које спроводи међународни вод који је лоциран у бази на терену и суочава се са локалним становништвом и демонстрантима, министар Гашић је изразио задовољство због још једне вежбе коју Војска Србије изводи са својим партнерима.

– База Југ све више постаје мултинационални центар за обуку јединица које се упућују у мировне операције, а нама је најбитније стицање нових знања и искустава, размена мишљења јер тако долазимо до онога што је најважније кад је Војска Србије у питању, до оперативних и функционалних способности – рекао је министар одбране и истакао да такве активности имају велики значај.

Завршни приказ вежбе „Платинасти вук 15“– Јуче смо испратили јединицу са 72 наша припадника у Централноафричку Републику. Тиме Србија први пут има више од 500 припадника у међународним мисијама и битан је чинилац у извозу безбедности, на шта смо јако поносни, јер је то круна петнаестогодишњег рада и учешћа наше војске у мировним операцијама – истакао је Гашић и додао да га радује и да је поносан јер се, где год отишао и с ким год причао, уверио да је српски војник поштован и цењен због свог знања и умећа.

Циљ вежбе било је повећање интероперабилности и међусобно разумевање припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу, док су припадници јединица које су учествовале обучаване у раду са неубојитим оружјем, као и у планирању, припреми и реализацији задатака у операцијама очувања мира у мултинационалном окружењу.

Реч је о другој вежби овог типа која се у бази „Југ“ изводи од почетка године. Претходна вежба „Платинасти вук 14“, у којој су учестовали стрељачки водови из састава Четврте бригаде Копнене војске, изведена је у току јула ове године.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Гашића | FLV
О учешћу Војске Србије у мировним операцијама | FLV
Вежба  | FLV