Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.11.2014.

Završni prikaz vežbe „Platinasti vuk 15“



Završni prikaz vežbe „Platinasti vuk 15“Završnom danu Multinacionalne taktičke vežbe „Platinasti vuk 15“ (~PLATINUM WOLF 15~), koja je započela 17. novembra 2014. godine u Centru za obuku jedinica za multinacionalne operacije Vojske Srbije u bazi „Jug“, danas su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma.

Finalni prikaz te veoma značajne aktivnosti u kojoj su, osim jedinica Vojske Srbije, učestvovali i pripadnici Marinskih snaga Evropske komande Oružanih snaga SAD, oružanih snaga Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Rumunije i, po prvi put, Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije (ukupno oko 360 učesnika), posmatrali su i izaslanici odbrane zemalja učesnica i gostiju.

Završni prikaz vežbe „Platinasti vuk 15“Nakon praktičnog dela, tokom koga su prezentovani postupci i procedure u slučaju nailaska patrole na osobu od posebnog značaja, njenog privođenja, demonstracije nesmrtonosnog oružja i municije, kao i procedura koje sprovodi međunarodni vod koji je lociran u bazi na terenu i suočava se sa lokalnim stanovništvom i demonstrantima, ministar Gašić je izrazio zadovoljstvo zbog još jedne vežbe koju Vojska Srbije izvodi sa svojim partnerima.

– Baza Jug sve više postaje multinacionalni centar za obuku jedinica koje se upućuju u mirovne operacije, a nama je najbitnije sticanje novih znanja i iskustava, razmena mišljenja jer tako dolazimo do onoga što je najvažnije kad je Vojska Srbije u pitanju, do operativnih i funkcionalnih sposobnosti – rekao je ministar odbrane i istakao da takve aktivnosti imaju veliki značaj.

Završni prikaz vežbe „Platinasti vuk 15“– Juče smo ispratili jedinicu sa 72 naša pripadnika u Centralnoafričku Republiku. Time Srbija prvi put ima više od 500 pripadnika u međunarodnim misijama i bitan je činilac u izvozu bezbednosti, na šta smo jako ponosni, jer je to kruna petnaestogodišnjeg rada i učešća naše vojske u mirovnim operacijama – istakao je Gašić i dodao da ga raduje i da je ponosan jer se, gde god otišao i s kim god pričao, uverio da je srpski vojnik poštovan i cenjen zbog svog znanja i umeća.

Cilj vežbe bilo je povećanje interoperabilnosti i međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, dok su pripadnici jedinica koje su učestvovale obučavane u radu sa neubojitim oružjem, kao i u planiranju, pripremi i realizaciji zadataka u operacijama očuvanja mira u multinacionalnom okruženju.

Reč je o drugoj vežbi ovog tipa koja se u bazi „Jug“ izvodi od početka godine. Prethodna vežba „Platinasti vuk 14“, u kojoj su učestovali streljački vodovi iz sastava Četvrte brigade Kopnene vojske, izvedena je u toku jula ove godine.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Гашића | FLV
О учешћу Војске Србије у мировним операцијама | FLV
Вежба  | FLV