Министарство одбране Републике Србије
 
20.11.2014.

Србија добила сертификат о кодификацији



Делегација Министарства одбране учествовала је у раду 106. састанка Главне групе НАТО комитета за кодификацију ~AC/135~ који је одржан у НATO Агенцији за подршку ~ (NSPA)~ од 18. до 20. новембра, у Луксембургу.

На састанку је потписан сертификат ~(Tier 2) ~о пуној оспособљености Републике Србије у НATO кодификационом систему за послове кодификације наоружања и војне опреме.

Сертификат су потписали председавајући НATO комитета за кодификацију пуковник Марек Далковски и директор Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију пуковник Зоран Спасојевић.

Процес имплементације НATO кодификационог система у Министарству одбране и Војсци Србије започет је 2010. године а завршен је у мају 2013. године тестирањем оспособљености Националног кодификационог бироа Србије. Република Србија је постала десета не-НATO земља која врши самостално послове кодификације за средства произведена на својој територији.

Кодификација је посебно важна за унапређење логистичке подршке у свим мисијама Војске Србије, обезбеђењем неопходних података за управљање животним веком наоружања и војне опреме. Истовремено кодификација је нужан услов за увоз али и извоз производа домаће индустрије у оквиру војно-техничке сарадње са другим државама. Како кодификациони систем данас обухвата скоро седамдесет земаља, створени су услови да производи Одбрамбене индустрије Србије буду видљиви на светском тржишту чиме ће се олакшати њихова продаја.