Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.11.2014.

Srbija dobila sertifikat o kodifikaciji



Delegacija Ministarstva odbrane učestvovala je u radu 106. sastanka Glavne grupe NATO komiteta za kodifikaciju ~AC/135~ koji je održan u NATO Agenciji za podršku ~ (NSPA)~ od 18. do 20. novembra, u Luksemburgu.

Na sastanku je potpisan sertifikat ~(Tier 2) ~o punoj osposobljenosti Republike Srbije u NATO kodifikacionom sistemu za poslove kodifikacije naoružanja i vojne opreme.

Sertifikat su potpisali predsedavajući NATO komiteta za kodifikaciju pukovnik Marek Dalkovski i direktor Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju pukovnik Zoran Spasojević.

Proces implementacije NATO kodifikacionog sistema u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije započet je 2010. godine a završen je u maju 2013. godine testiranjem osposobljenosti Nacionalnog kodifikacionog biroa Srbije. Republika Srbija je postala deseta ne-NATO zemlja koja vrši samostalno poslove kodifikacije za sredstva proizvedena na svojoj teritoriji.

Kodifikacija je posebno važna za unapređenje logističke podrške u svim misijama Vojske Srbije, obezbeđenjem neophodnih podataka za upravljanje životnim vekom naoružanja i vojne opreme. Istovremeno kodifikacija je nužan uslov za uvoz ali i izvoz proizvoda domaće industrije u okviru vojno-tehničke saradnje sa drugim državama. Kako kodifikacioni sistem danas obuhvata skoro sedamdeset zemalja, stvoreni su uslovi da proizvodi Odbrambene industrije Srbije budu vidljivi na svetskom tržištu čime će se olakšati njihova prodaja.