Министарство одбране Републике Србије
 
14.11.2014.

Успешно изведена вежба припадника Војске Србије и Оружаних снага Руске ФедерацијеПрипадници Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације  успешно су  извели  вежбу „СРЕМ 2014“ на полигону Техничког опитног центра у Никинцима.

Вежби су присуствовали министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин и генерал-пуковник Владимир Анатолјевич Шаманов, командант Ваздушно - десантних снага Оружаних снага Руске Федерације.

Честитајући  учесницима на успешно изведеној вежби, министар Гашић је истакао да је ова вежба била планирана Планом билатералне војне сарадње Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације.

-  Припадници Војске Србије показали су висок степен оперативне и функционалне способности, а такође и висок степен готовости наших јединица, пре свега у садејству са јединицама из других земаља. Министарство одбране и Војска Србије имају потписане уговоре о војнотехничкој сарадњи са више од 60 земаља света и овакве вежбе нам битно помажу да сагледамо наше способности за све три мисије наше војске – нагласио је министар Гашић додајући да је Србија војно неутрална држава.

Према његовим речима, оваква вежба је изведена после више од три деценије на територији наше земље, и како је најавио, са таквим трендом ће се наставити, а очекује нас и заједничка војна вежба с више партнерских земаља у бази „Југ“ већ крајем месеца.

- Јако сам поносан што војници Војске Србије могу раме уз раме са великим војним силама да одговоре на све задатке које се поставе пред њих – поручио је министар одбране изражавајући захвалност колегама из руске војске за све оно што су током трајања вежбе научили једни од других.

Оцењујући вежбу као успешно изведену, генерал Диковић је истакао да у борби против тероризма, која је једна од безбедносних претњи како у региону, тако и у Европи, начин дејства се битно разликује од неких других облика угрожавања безбедности и захтева првенствено брза, изненадна и снажна дејства са земље и из ваздушног простора.

- Војска Србије учествује у борби против тероризма и пружа помоћ носиоцима те борбе и самим тим наша обука обухвата и противтерористичку борбу и начин супротстављања терористима. Данас смо имали прилику да проверимо степен обучености наших снага, које су између осталог, намењене за противтерористичку борбу заједно са Оружаним снагама Руске федерације – указао је генерал Диковић додајући да борба против тероризма захтева свеобухватна дејства и тешко да која земља може сама да се избори са том напасти.

Он је, такође, истакао да је веома битно да се прати степен обучености припадника других оружаних снага, а данашња вежба је била прилика да видимо како то ради руска војска, као веома респективна и снажна.

- Данас смо присуствовали вискокоризичној вежби, коју су могли да изведу само врхунски обучени припадници војске. Ценим да је вежба одлично изведена и да су нам снаге за противтерористичку борбу, заиста, врхунски обучене – поручио је генерал Диковић .

Говорећи о значају данашње вежбе, генерал Шаманов је потсетио да су се наше две државе, не једанпут, суочавале са разним опасностима које вребају од међународног тероризма, а данашња вежба је била прилика да поделимо то искуство.

- Желим да високо оценим одличну припрему свих јединица Копнене војске и Ваздухопловних снага Војске Србије. За време овог кратког боравка у Србији ми смо имали преговоре о војнотехничкој сарадњи и поставили неке основе за даљу војну сарадњу – нагласио је генерал Шаманов најављујући да ће сутра, на дан Копнене војске Војске Србије, у име министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа, поклонити десет падобрана.

Осврнувши се на јутрошњи сусрет и разговоре са генералом Диковићем, истакао је да било конкретних разговора о плановима за сарадњу у следећој години, а упућен је и позив припадницима Војске Србије да посете Рјазанску област и 7. дивизију.

Одговарајући на питања новинара поводом јутрошњег инцидента који је изазвао пензионисани потпуковник Војске Србије, министар Гашић је истакао да је свестан свих проблема са којима се суочавају активни и пензионисани припадници Војске Србије, и да се улажу велики напори да се пронађу адекватна решења.

У тактичкој вежби с бојевим гађањем учествовало је  207 припадника Ваздушно - десантних снага  Оружаних снага Руске Федерације и 197 припадника Војске Србије, из Специјалне бригаде, Петог батаљона војне полиције из Копнене војске и 98. и 204. ваздухопловне бригаде из Ваздухопловства и ПВО, као и авиони „иљушин Ил-76“, „миг-29“, „антонов Ан-26“, хеликотери „ми-8“, „ми-17“, „газела“ и „гама“, БМД-2, БТР-Д, возила полицијска борбена ВПБ М-86, беспилотна летелица „орбитер“, противоклопни лансирни комплет ПОЛК 9К111, минобацачи 60 мм, бацачи граната БГА-30 мм, далекометне пушке 12,7 мм.

Официр за планирање вежбе „СРЕМ 2014“ био  је командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић, а руководилац командант Специјалне бригаде бригадни генерал Јелесије Радивојевић.

Током вежбе приказано је  убацивање извиђачко-падобранске чете применом специјалног десанта, десантирање и поседање линије блокаде, дејство чете за противтерористичка дејства, ослобађање талаца и уништење терориста, ватрена припрема и подршка напада на базу терориста, напад на базу терориста уз подршку вода војне полиције и борбених хеликоптера, као и санитетска евакуација и увиђај лица места.

Осим успостављања сарадње и развијања поверења између припадника Војске Србије и Ваздушно-десантних снага ОС Руске Федерације, циљ увежбавања је унапређење способности за решавање тактичких и ватрених задатака током извођења противтерористичке операције у мултинационалној операцији. Реч је о операцији одговора на кризу путем превентивног размештаја снага на делу територије фиктивне државе и упућивања снага у састав борбених група Уједињених нација у кризно подручје, у складу с поглављем 7 Повеље УН.

Припреме за извођење вежбе отпочеле су у марту, а увежбавање команде и јединица за вежбу изведено је од 7. до 13. новембра на аеродрому „Батајница“ и на полигону Техничког опитног центра у Никинцима.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.Покривалица | FLV
Изјава министра одбране | FLV
Изјава начелника Генералштаба | FLV
Изјава команданта ВДВ Руске Федерације | FLV
Састанак начелника ГШВС и команданта ВДВ РФ | FLV
Вежба | FLV