Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.11.2014.

Uspešno izvedena vežba pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije



Pripadnici Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije  uspešno su  izveli  vežbu „SREM 2014“ na poligonu Tehničkog opitnog centra u Nikincima.

Vežbi su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin i general-pukovnik Vladimir Anatoljevič Šamanov, komandant Vazdušno - desantnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije.

Čestitajući  učesnicima na uspešno izvedenoj vežbi, ministar Gašić je istakao da je ova vežba bila planirana Planom bilateralne vojne saradnje Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije.

-  Pripadnici Vojske Srbije pokazali su visok stepen operativne i funkcionalne sposobnosti, a takođe i visok stepen gotovosti naših jedinica, pre svega u sadejstvu sa jedinicama iz drugih zemalja. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju potpisane ugovore o vojnotehničkoj saradnji sa više od 60 zemalja sveta i ovakve vežbe nam bitno pomažu da sagledamo naše sposobnosti za sve tri misije naše vojske – naglasio je ministar Gašić dodajući da je Srbija vojno neutralna država.

Prema njegovim rečima, ovakva vežba je izvedena posle više od tri decenije na teritoriji naše zemlje, i kako je najavio, sa takvim trendom će se nastaviti, a očekuje nas i zajednička vojna vežba s više partnerskih zemalja u bazi „Jug“ već krajem meseca.

- Jako sam ponosan što vojnici Vojske Srbije mogu rame uz rame sa velikim vojnim silama da odgovore na sve zadatke koje se postave pred njih – poručio je ministar odbrane izražavajući zahvalnost kolegama iz ruske vojske za sve ono što su tokom trajanja vežbe naučili jedni od drugih.

Ocenjujući vežbu kao uspešno izvedenu, general Diković je istakao da u borbi protiv terorizma, koja je jedna od bezbednosnih pretnji kako u regionu, tako i u Evropi, način dejstva se bitno razlikuje od nekih drugih oblika ugrožavanja bezbednosti i zahteva prvenstveno brza, iznenadna i snažna dejstva sa zemlje i iz vazdušnog prostora.

- Vojska Srbije učestvuje u borbi protiv terorizma i pruža pomoć nosiocima te borbe i samim tim naša obuka obuhvata i protivterorističku borbu i način suprotstavljanja teroristima. Danas smo imali priliku da proverimo stepen obučenosti naših snaga, koje su između ostalog, namenjene za protivterorističku borbu zajedno sa Oružanim snagama Ruske federacije – ukazao je general Diković dodajući da borba protiv terorizma zahteva sveobuhvatna dejstva i teško da koja zemlja može sama da se izbori sa tom napasti.

On je, takođe, istakao da je veoma bitno da se prati stepen obučenosti pripadnika drugih oružanih snaga, a današnja vežba je bila prilika da vidimo kako to radi ruska vojska, kao veoma respektivna i snažna.

- Danas smo prisustvovali viskokorizičnoj vežbi, koju su mogli da izvedu samo vrhunski obučeni pripadnici vojske. Cenim da je vežba odlično izvedena i da su nam snage za protivterorističku borbu, zaista, vrhunski obučene – poručio je general Diković .

Govoreći o značaju današnje vežbe, general Šamanov je potsetio da su se naše dve države, ne jedanput, suočavale sa raznim opasnostima koje vrebaju od međunarodnog terorizma, a današnja vežba je bila prilika da podelimo to iskustvo.

- Želim da visoko ocenim odličnu pripremu svih jedinica Kopnene vojske i Vazduhoplovnih snaga Vojske Srbije. Za vreme ovog kratkog boravka u Srbiji mi smo imali pregovore o vojnotehničkoj saradnji i postavili neke osnove za dalju vojnu saradnju – naglasio je general Šamanov najavljujući da će sutra, na dan Kopnene vojske Vojske Srbije, u ime ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, pokloniti deset padobrana.

Osvrnuvši se na jutrošnji susret i razgovore sa generalom Dikovićem, istakao je da bilo konkretnih razgovora o planovima za saradnju u sledećoj godini, a upućen je i poziv pripadnicima Vojske Srbije da posete Rjazansku oblast i 7. diviziju.

Odgovarajući na pitanja novinara povodom jutrošnjeg incidenta koji je izazvao penzionisani potpukovnik Vojske Srbije, ministar Gašić je istakao da je svestan svih problema sa kojima se suočavaju aktivni i penzionisani pripadnici Vojske Srbije, i da se ulažu veliki napori da se pronađu adekvatna rešenja.

U taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem učestvovalo je  207 pripadnika Vazdušno - desantnih snaga  Oružanih snaga Ruske Federacije i 197 pripadnika Vojske Srbije, iz Specijalne brigade, Petog bataljona vojne policije iz Kopnene vojske i 98. i 204. vazduhoplovne brigade iz Vazduhoplovstva i PVO, kao i avioni „iljušin Il-76“, „mig-29“, „antonov An-26“, helikoteri „mi-8“, „mi-17“, „gazela“ i „gama“, BMD-2, BTR-D, vozila policijska borbena VPB M-86, bespilotna letelica „orbiter“, protivoklopni lansirni komplet POLK 9K111, minobacači 60 mm, bacači granata BGA-30 mm, dalekometne puške 12,7 mm.

Oficir za planiranje vežbe „SREM 2014“ bio  je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković, a rukovodilac komandant Specijalne brigade brigadni general Jelesije Radivojević.

Tokom vežbe prikazano je  ubacivanje izviđačko-padobranske čete primenom specijalnog desanta, desantiranje i posedanje linije blokade, dejstvo čete za protivteroristička dejstva, oslobađanje talaca i uništenje terorista, vatrena priprema i podrška napada na bazu terorista, napad na bazu terorista uz podršku voda vojne policije i borbenih helikoptera, kao i sanitetska evakuacija i uviđaj lica mesta.

Osim uspostavljanja saradnje i razvijanja poverenja između pripadnika Vojske Srbije i Vazdušno-desantnih snaga OS Ruske Federacije, cilj uvežbavanja je unapređenje sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja protivterorističke operacije u multinacionalnoj operaciji. Reč je o operaciji odgovora na krizu putem preventivnog razmeštaja snaga na delu teritorije fiktivne države i upućivanja snaga u sastav borbenih grupa Ujedinjenih nacija u krizno područje, u skladu s poglavljem 7 Povelje UN.

Pripreme za izvođenje vežbe otpočele su u martu, a uvežbavanje komande i jedinica za vežbu izvedeno je od 7. do 13. novembra na aerodromu „Batajnica“ i na poligonu Tehničkog opitnog centra u Nikincima.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Покривалица | FLV
Изјава министра одбране | FLV
Изјава начелника Генералштаба | FLV
Изјава команданта ВДВ Руске Федерације | FLV
Састанак начелника ГШВС и команданта ВДВ РФ | FLV
Вежба | FLV