Министарство одбране Републике Србије
 
12.08.2014.

Унапређење војне сарадње са Азербејџаном



Министар Гашић у АзербејџануМинистар одбране Братислав Гашић, током дводневне посете Азербејџану, састао се са министром одбране те земље генерал-пуковником Закиром Хасановим.

Уз очекивање да ће посета унапредити сарадњу две земље у области одбране, министар Гашић је захвалио домаћинима за 400.000 евра помоћи, коју је Азербејџан међу првима упутио Србији током поплава.

Двојица министара констатовала су да постоји реална основа за побољшање билатералне војне сарадње, за шта је формално-правни оквир створен у фебруару, потписивањем Споразума о сарадњи у области одбране. Тежишне области су војноекономска сарадња и учешће на мултинационалним вежбама, као и развој војнообразовне и војномедицинске сарадње.

С обзиром на развијен капацитет наменске индустрије Србије, Гашић и Хасанов оценили су да је могуће унапређење и проширење трансфера технологија и средстава наоружања и војне опреме.

Гашић је нагласио да је задовољан учешћем припадника Оружаних снага Азербејџана на мултинационалној тактичкој вежби „~Platinum Wolf 14~“, и учешћем пет припадника на Командно штабној вежби путем рачунарских симулација „Викинг 14“.

Министар Гашић у Азербејџану„Надам се да ћемо у наредном периоду обезбедити континуитет учешћа на мултинационалним вежбама. Посебно због тога што би база „Југ“ од 2015. године требало да почне да ради као регионални, међународни, центар за обуку јединица за мултинационалне операције. Школовање азербејџанских официра у српским војно-образовним институцијама, као што су Војна академија и Војномедицински факултет, довело би до бољег упознавања и развоја пријатељских односа.“

Министар Гашић положио је и венац на гроб националног лидера Хејдара Алијева, обишао Алеју мученика и уписао се у Књигу части. У наставку посете Азарбејџану министар Гашић састаће се са председником Илхамом Алијевим, премијером Артуром Раси - Задеом и министром за одбрамбену индустрију Јавером Џамаловим.

photoФОТОГАЛЕРИЈА