Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.08.2014.

Unapređenje vojne saradnje sa Azerbejdžanom



Ministar Gašić u AzerbejdžanuMinistar odbrane Bratislav Gašić, tokom dvodnevne posete Azerbejdžanu, sastao se sa ministrom odbrane te zemlje general-pukovnikom Zakirom Hasanovim.

Uz očekivanje da će poseta unaprediti saradnju dve zemlje u oblasti odbrane, ministar Gašić je zahvalio domaćinima za 400.000 evra pomoći, koju je Azerbejdžan među prvima uputio Srbiji tokom poplava.

Dvojica ministara konstatovala su da postoji realna osnova za poboljšanje bilateralne vojne saradnje, za šta je formalno-pravni okvir stvoren u februaru, potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane. Težišne oblasti su vojnoekonomska saradnja i učešće na multinacionalnim vežbama, kao i razvoj vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje.

S obzirom na razvijen kapacitet namenske industrije Srbije, Gašić i Hasanov ocenili su da je moguće unapređenje i proširenje transfera tehnologija i sredstava naoružanja i vojne opreme.

Gašić je naglasio da je zadovoljan učešćem pripadnika Oružanih snaga Azerbejdžana na multinacionalnoj taktičkoj vežbi „~Platinum Wolf 14~“, i učešćem pet pripadnika na Komandno štabnoj vežbi putem računarskih simulacija „Viking 14“.

Ministar Gašić u Azerbejdžanu„Nadam se da ćemo u narednom periodu obezbediti kontinuitet učešća na multinacionalnim vežbama. Posebno zbog toga što bi baza „Jug“ od 2015. godine trebalo da počne da radi kao regionalni, međunarodni, centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije. Školovanje azerbejdžanskih oficira u srpskim vojno-obrazovnim institucijama, kao što su Vojna akademija i Vojnomedicinski fakultet, dovelo bi do boljeg upoznavanja i razvoja prijateljskih odnosa.“

Ministar Gašić položio je i venac na grob nacionalnog lidera Hejdara Alijeva, obišao Aleju mučenika i upisao se u Knjigu časti. U nastavku posete Azarbejdžanu ministar Gašić sastaće se sa predsednikom Ilhamom Alijevim, premijerom Arturom Rasi - Zadeom i ministrom za odbrambenu industriju Javerom Džamalovim.

photoFOTOGALERIJA