Министарство одбране Републике Србије
 
11.07.2014.

Басиста двометраш у чину млађег водника



Двојицу двометраша млађих водника – једног од 2,11 а другог 2,05 – има 131. класа пешадије Курса слушалаца резервних официра. Онај виши је Павле Копривица из Врбаса, њему уз раме је Ужичанин Милан Јевтовић. Кад ови горостаси на чело строја стану, понос су свакој јединици. С тим што Милана Јевтовића знају више по музици и гитари него по висини: он је познати ужички рокер, члан бенда ''Хаџи продане душе'', рок музичар коме служење војног рока не представља тешкоћу.

Милан је завршио Правни факултет у Београду, а иза себе има вишегодишњу рокерску каријеру. Свира бас гитару у саставу ''Хаџи продане душе'', чији је један од оснивача. Наступали су на многим фестивалима, концертима, у клубовима, свирају такозвани гаражни рок. Везе с бендом Милан не прекида ни током војске: сваки долазак у Ужице користи да спремају нове песме.

Војни рок овај младић од марта служи на смеру пешадије Курса слушалаца резервних официра, у згради Војне академије на Бањици у саставу кадетске бригаде. Положио је све испите, дане провео на Пасуљанским ливадама и другим захтевним теренима. Сада је у чину млађег водника и напредоваће: следи двомесечно стажирање, па крајем августа промоција нових потпоручника у резерви.

Сматра да рок музика и војничка униформа нису супротности. – Не знам откуд чуђења мом гесту да служим војни рок, било би, ваљда, логично да сви идемо у војску. Одавно се држим става да су школа, војска, женидба, родитељство прави редослед за мушкарца који не треба мењати. Можда је то део традиције ужичког краја, породично васпитање, лични поглед на живот. У војсци сам вредне ствари научио, сјајне момке и девојке из целе Србије упознао, многа искуства и бољу кондицију стекао. Ово ми је једна лепа епизода у животу, чврсто сам уверен да и други војску треба да осете – каже Јевтовић.

А само лепе речи о целој 131. класи пешадије има Миланов старешина потпуковник Зоранчо Давитков, начелник Курса слушалаца резервних официра. По његовој оцени, ти момци и девојке су врло мотивисани за служење војног рока. Кад је о Јевтовићу реч, Давитков истиче да је он заинтересован за сваки задатак и укључен у низ ваннаставних активности: обучава друге у свирци гитаре, радо учествује у програмима и дружењима.