Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.07.2014.

Basista dvometraš u činu mlađeg vodnika



Dvojicu dvometraša mlađih vodnika – jednog od 2,11 a drugog 2,05 – ima 131. klasa pešadije Kursa slušalaca rezervnih oficira. Onaj viši je Pavle Koprivica iz Vrbasa, njemu uz rame je Užičanin Milan Jevtović. Kad ovi gorostasi na čelo stroja stanu, ponos su svakoj jedinici. S tim što Milana Jevtovića znaju više po muzici i gitari nego po visini: on je poznati užički roker, član benda 'Hadži prodane duše', rok muzičar kome služenje vojnog roka ne predstavlja teškoću.

Milan je završio Pravni fakultet u Beogradu, a iza sebe ima višegodišnju rokersku karijeru. Svira bas gitaru u sastavu 'Hadži prodane duše', čiji je jedan od osnivača. Nastupali su na mnogim festivalima, koncertima, u klubovima, sviraju takozvani garažni rok. Veze s bendom Milan ne prekida ni tokom vojske: svaki dolazak u Užice koristi da spremaju nove pesme.

Vojni rok ovaj mladić od marta služi na smeru pešadije Kursa slušalaca rezervnih oficira, u zgradi Vojne akademije na Banjici u sastavu kadetske brigade. Položio je sve ispite, dane proveo na Pasuljanskim livadama i drugim zahtevnim terenima. Sada je u činu mlađeg vodnika i napredovaće: sledi dvomesečno stažiranje, pa krajem avgusta promocija novih potporučnika u rezervi.

Smatra da rok muzika i vojnička uniforma nisu suprotnosti. – Ne znam otkud čuđenja mom gestu da služim vojni rok, bilo bi, valjda, logično da svi idemo u vojsku. Odavno se držim stava da su škola, vojska, ženidba, roditeljstvo pravi redosled za muškarca koji ne treba menjati. Možda je to deo tradicije užičkog kraja, porodično vaspitanje, lični pogled na život. U vojsci sam vredne stvari naučio, sjajne momke i devojke iz cele Srbije upoznao, mnoga iskustva i bolju kondiciju stekao. Ovo mi je jedna lepa epizoda u životu, čvrsto sam uveren da i drugi vojsku treba da osete – kaže Jevtović.

A samo lepe reči o celoj 131. klasi pešadije ima Milanov starešina potpukovnik Zorančo Davitkov, načelnik Kursa slušalaca rezervnih oficira. Po njegovoj oceni, ti momci i devojke su vrlo motivisani za služenje vojnog roka. Kad je o Jevtoviću reč, Davitkov ističe da je on zainteresovan za svaki zadatak i uključen u niz vannastavnih aktivnosti: obučava druge u svirci gitare, rado učestvuje u programima i druženjima.