Министарство одбране Републике Србије
 
28.01.2014.

Унапређење сарадње са САДУ наставку радне посете Сједињеним Америчким Државама, министар одбране Републике Србије Небојша Родић састао се у Стејт департменту са Бредом Хартлијем, замеником помоћника државног секретара Сједињених Држава за политичко-војна питања у Бироу за европске и евроазијске послове.

Том приликом, министар Родић је потписао Споразум о унапређењу сарадње и статусу снага у оквиру Програма Партнерство за мир (тзв. Споразум ~PfP/SOFA~), чему је присуствовао и Грегори Кауснер, заменик помоћника државног секретара Сједињених Држава за регионалну безбедност и трансфер наоружања у Бироу за политичко-војна питања. Чин потписивања уприличен је у „Соби за споразуме“ (~Treaty Room~).

Званичници Стејт департмента су непосредно пре потписивања Споразума, истакли значај билатералне војне сарадње на даље унапређење свеукупних односа две земље, посебно наглашавајући водећу и активну улогу Републике Србије у развоју регионалне сарадње у области безбедности. Они су пренели да Влада Сједињених Држава високо цени допринос и посвећеност Републике Србије у мисијама одржавања мира и стабилности у свету и поздравили најаве даљег повећања ангажовања.

Током састанка, Бред Хартли је истакао задовољство што је Република Србија потписала Споразум који представља један од кључних елемената даљег унапређења сарадње у оквиру Програма Партнерства за мир и оценио да ће и такав вид сарадње допринети побољшању односа Републике Србије и Сједињених Држава. Он је нагласио да Влада Сједињених Држава изузетно цени конструктиван приступ који је Влада Републике Србије уложила у процес стабилизације кроз дијалог са Приштином и пренео да ће Влада Сједињених Држава наставити да пружа подршку у том сегменту, као и процесу придруживања Републике Србије у Европску унију.

Министар Родић је пренео задовољство окончањем дуготрајне процедуре и потписивањем наведеног Споразума и оценио да је посао требало привести крају много раније имајући у виду број земаља, укључујући и Руску Федерацију, које су Споразум потписале пре десет и више година. У практичном смислу, Споразум је значајан за Министарство одбране и Војску Србије због учешћа у Концепту оперативних способности и вежбама Партнерства за мир. Осим тога, Споразум ће у великој мери олакшати позицију и статус лица постављених у Војном представништву у Мисији Републике Србије у Бриселу, на партнерским штабним позицијама, као и при упућивању лица на школовање и ангажовању припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама.

Родић је истакао да предстојећи ванредни парламентарни избори неће утицати на досадашњи снажан, агресиван и непоколебљив приступ свеопштим друштвеним реформама.

Говорећи о приступу Министарства одбране унапређењу регионалне сарадње у области безбедности, министар је истакао да је до сада имао сусрете са готово свим министрима одбрана земаља региона, током којих су покренута многа питања и договорене области од заједничког интереса. Лако је уочљиво да читав регон оптерећују исти проблеми, који захтевају далеко активнији заједнички напор и комуникацију, али и помоћ и подршку развијених земаља, како би се решавали проблеми, пре свега економске природе. Он је нагласио да само кроз даље унапређење сарадње засноване на међусобном поверењу и разумевању, ситуација у региону има перспективу да остане трајно стабилна.

По питању Косова и Метохије, Родић је упознао саговорнике о комплексности и осетљивости политичко-безбедносне ситуације и неопходношћу задржавања постојећег нивоа ангажовања КФОР, као кључног гаранта стабилности и безбедности свих грађана Косова и Метохије.

Посебно је истакнуто да процес приступања ЕУ за нас пре свега значи усвајање стандарда у политичкој, економској и правној области, што ће допринетиу развоју наше земље.

На крају састанка, министар одбране Небојша Родић захвалио је Влади Сједињених Држава за досадашњу улогу и подршку процесу реформи система одбране, првенствено кроз Програме безбедносне помоћи и едукације и изразио очекивања да ће Влада Сједињених Држава наставити и у наредном периоду са подршком интегративним процесима Републике Србије.

photoФОТОГАЛЕРИЈА