Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.01.2014.

Unapređenje saradnje sa SAD



U nastavku radne posete Sjedinjenim Američkim Državama, ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić sastao se u Stejt departmentu sa Bredom Hartlijem, zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za političko-vojna pitanja u Birou za evropske i evroazijske poslove.

Tom prilikom, ministar Rodić je potpisao Sporazum o unapređenju saradnje i statusu snaga u okviru Programa Partnerstvo za mir (tzv. Sporazum ~PfP/SOFA~), čemu je prisustvovao i Gregori Kausner, zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za regionalnu bezbednost i transfer naoružanja u Birou za političko-vojna pitanja. Čin potpisivanja upriličen je u „Sobi za sporazume“ (~Treaty Room~).

Zvaničnici Stejt departmenta su neposredno pre potpisivanja Sporazuma, istakli značaj bilateralne vojne saradnje na dalje unapređenje sveukupnih odnosa dve zemlje, posebno naglašavajući vodeću i aktivnu ulogu Republike Srbije u razvoju regionalne saradnje u oblasti bezbednosti. Oni su preneli da Vlada Sjedinjenih Država visoko ceni doprinos i posvećenost Republike Srbije u misijama održavanja mira i stabilnosti u svetu i pozdravili najave daljeg povećanja angažovanja.

Tokom sastanka, Bred Hartli je istakao zadovoljstvo što je Republika Srbija potpisala Sporazum koji predstavlja jedan od ključnih elemenata daljeg unapređenja saradnje u okviru Programa Partnerstva za mir i ocenio da će i takav vid saradnje doprineti poboljšanju odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Država. On je naglasio da Vlada Sjedinjenih Država izuzetno ceni konstruktivan pristup koji je Vlada Republike Srbije uložila u proces stabilizacije kroz dijalog sa Prištinom i preneo da će Vlada Sjedinjenih Država nastaviti da pruža podršku u tom segmentu, kao i procesu pridruživanja Republike Srbije u Evropsku uniju.

Ministar Rodić je preneo zadovoljstvo okončanjem dugotrajne procedure i potpisivanjem navedenog Sporazuma i ocenio da je posao trebalo privesti kraju mnogo ranije imajući u vidu broj zemalja, uključujući i Rusku Federaciju, koje su Sporazum potpisale pre deset i više godina. U praktičnom smislu, Sporazum je značajan za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije zbog učešća u Konceptu operativnih sposobnosti i vežbama Partnerstva za mir. Osim toga, Sporazum će u velikoj meri olakšati poziciju i status lica postavljenih u Vojnom predstavništvu u Misiji Republike Srbije u Briselu, na partnerskim štabnim pozicijama, kao i pri upućivanju lica na školovanje i angažovanju pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama.

Rodić je istakao da predstojeći vanredni parlamentarni izbori neće uticati na dosadašnji snažan, agresivan i nepokolebljiv pristup sveopštim društvenim reformama.

Govoreći o pristupu Ministarstva odbrane unapređenju regionalne saradnje u oblasti bezbednosti, ministar je istakao da je do sada imao susrete sa gotovo svim ministrima odbrana zemalja regiona, tokom kojih su pokrenuta mnoga pitanja i dogovorene oblasti od zajedničkog interesa. Lako je uočljivo da čitav regon opterećuju isti problemi, koji zahtevaju daleko aktivniji zajednički napor i komunikaciju, ali i pomoć i podršku razvijenih zemalja, kako bi se rešavali problemi, pre svega ekonomske prirode. On je naglasio da samo kroz dalje unapređenje saradnje zasnovane na međusobnom poverenju i razumevanju, situacija u regionu ima perspektivu da ostane trajno stabilna.

Po pitanju Kosova i Metohije, Rodić je upoznao sagovornike o kompleksnosti i osetljivosti političko-bezbednosne situacije i neophodnošću zadržavanja postojećeg nivoa angažovanja KFOR, kao ključnog garanta stabilnosti i bezbednosti svih građana Kosova i Metohije.

Posebno je istaknuto da proces pristupanja EU za nas pre svega znači usvajanje standarda u političkoj, ekonomskoj i pravnoj oblasti, što će doprinetiu razvoju naše zemlje.

Na kraju sastanka, ministar odbrane Nebojša Rodić zahvalio je Vladi Sjedinjenih Država za dosadašnju ulogu i podršku procesu reformi sistema odbrane, prvenstveno kroz Programe bezbednosne pomoći i edukacije i izrazio očekivanja da će Vlada Sjedinjenih Država nastaviti i u narednom periodu sa podrškom integrativnim procesima Republike Srbije.

photoFOTOGALERIJA