Министарство одбране Републике Србије
 
16.01.2014.

Грађани Србије највише верују Војсци



Социолошка истраживања у Србији, уназад више година, показују да њени грађани, oсим Српске православне цркве, највише верују Војсци Србије, као институцији.

Према писању листа «Недељник», најновија истраживања потврђују да Војска ужива највеће поверење грађана Србије, њих (74 одсто). Српска православна црква и друге верске институције су на другом месту, (66 одсто). На трећем месту су ЕУ институције, (43), правни систем, (38), влада (35) и медији (41). Истраживања агенције „Галуп“, како наводи „Недељник“, у поређењу са нама, показала су да и грађани Сједињених Америчких Држава, такође, поверење дају Војсци, њих 76 посто, док су код њих, испред верских институција, полиција и предyзетништво.

На скали поверења и вредности, што су потврдила бројна истраживања јавног мњења, у последњој деценији, чврсто место заузима Војска Србије која може да се похвали трајањем али и угледом у народу. Упркос укидању војног рока који је био спона народа и војске, њеном смањењу, систем одбране је успео да одржи имиџ поуздане националне институције.