Министарство одбране Републике Србије
 
03.07.2013.

Начелник Генералштаба у Шпанији



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас у Мадриду са начелником Генералштаба одбране Краљевине Шпаније, адмиралом Фернандом Гарсијом Санчезом.

Двојица генерала разговарали су о могућностима унапређења билатералне војне сарадње и конкретизацији будућих активности у вези са заједничким ангажовањем у мултинационалној операцији Уједињених нација у Либану ~(UNIFIL)~.

Кључне области сарадње Војске Србије и оружаних снага Краљевине Шпаније су заједничко учешће у мултинационалним операцијама, заједничка обука специјалних јединица и размена искустава из области војног саобраћаја и транспорта, а постоји заинтересованост и за војноекономску и војнообразовну сарадњу.

Током боравка у Шпанији генерал Диковић посетиће и Команду за операције, Центар високих студија националне одбране и падобранску бригаду оружаних снага Шпаније.

У мисији УН у Либану Војска Србије учествује од 20. децембра 2010. године, у оквиру шпанског контингента. Поред првобитно упућених 6 штабних официра, од 25. новембра 2012. додатно је ангажовано 36 припадника пешадијског вода и 5 чланова елемента националне подршке, а од 24. марта 2013. још 2 припадника наше војске, који су сада на дужностима штабних официра.