Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.07.2013.

Načelnik Generalštaba u Španiji



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas u Madridu sa načelnikom Generalštaba odbrane Kraljevine Španije, admiralom Fernandom Garsijom Sančezom.

Dvojica generala razgovarali su o mogućnostima unapređenja bilateralne vojne saradnje i konkretizaciji budućih aktivnosti u vezi sa zajedničkim angažovanjem u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu ~(UNIFIL)~.

Ključne oblasti saradnje Vojske Srbije i oružanih snaga Kraljevine Španije su zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, zajednička obuka specijalnih jedinica i razmena iskustava iz oblasti vojnog saobraćaja i transporta, a postoji zainteresovanost i za vojnoekonomsku i vojnoobrazovnu saradnju.

Tokom boravka u Španiji general Diković posetiće i Komandu za operacije, Centar visokih studija nacionalne odbrane i padobransku brigadu oružanih snaga Španije.

U misiji UN u Libanu Vojska Srbije učestvuje od 20. decembra 2010. godine, u okviru španskog kontingenta. Pored prvobitno upućenih 6 štabnih oficira, od 25. novembra 2012. dodatno je angažovano 36 pripadnika pešadijskog voda i 5 članova elementa nacionalne podrške, a od 24. marta 2013. još 2 pripadnika naše vojske, koji su sada na dužnostima štabnih oficira.