Министарство одбране Републике Србије
 
12.06.2013.

Министар Вучић у посети Италији



Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић састао се данас у Риму са председником италијанске Владе Енриком Летом.

"Србија је учинила све за добијање датума и заслужила је да га добије што пре", нагласио је Вучић на почетку састанка и истакао да од Италије, као највећег пријатеља Србије, очекује помоћ за што скорије добијање датума о придруживању, захваливши се на досадашњој подршци.

Вучић и Лета су разговарали и о италијанским инвестицијама, као и о билатералној сарадњи, која је оцењена као изузетно добра. Вучић је изразио задовољство повећањем италијанских инвестиција у Србији.

Председник италијанске Владе нагласио је да ће разговарати са лидерима других земаља ЕУ о што скоријем добијању датума за придруживање и истакао да је сарадња са Србијом у будућности један од приоритета италијанске Владе. "Италија ће, не само у економској сарадњи, већ и на политичком путу ка ЕУ помоћи Србији", истакао је Лета.

Вучић са састао и са Франком Фратинијем, председником италијанског Удружења за међународне организације (~SIOI~) са којим је, такође, разговарао о европским интеграцијама Србије.

Фратини је нагласио да ће на састанку експертске групе за спољне послове Европске народне партије у Бриселу 25. јуна захтевати од представника ЕУ да се Србији датум додели што пре и нагласио: "Дошао је тренутак да Европа буде фер према Србији. Италија ће бити потпуно посвећена улози да помогне Србији да добије датум", рекао је Фратини.

Вучић посету Италији наставља састанком и радним ручком са министром одбране Мариом Мауром.