Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.06.2013.

Ministar Vučić u poseti Italiji



Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić sastao se danas u Rimu sa predsednikom italijanske Vlade Enrikom Letom.

"Srbija je učinila sve za dobijanje datuma i zaslužila je da ga dobije što pre", naglasio je Vučić na početku sastanka i istakao da od Italije, kao najvećeg prijatelja Srbije, očekuje pomoć za što skorije dobijanje datuma o pridruživanju, zahvalivši se na dosadašnjoj podršci.

Vučić i Leta su razgovarali i o italijanskim investicijama, kao i o bilateralnoj saradnji, koja je ocenjena kao izuzetno dobra. Vučić je izrazio zadovoljstvo povećanjem italijanskih investicija u Srbiji.

Predsednik italijanske Vlade naglasio je da će razgovarati sa liderima drugih zemalja EU o što skorijem dobijanju datuma za pridruživanje i istakao da je saradnja sa Srbijom u budućnosti jedan od prioriteta italijanske Vlade. "Italija će, ne samo u ekonomskoj saradnji, već i na političkom putu ka EU pomoći Srbiji", istakao je Leta.

Vučić sa sastao i sa Frankom Fratinijem, predsednikom italijanskog Udruženja za međunarodne organizacije (~SIOI~) sa kojim je, takođe, razgovarao o evropskim integracijama Srbije.

Fratini je naglasio da će na sastanku ekspertske grupe za spoljne poslove Evropske narodne partije u Briselu 25. juna zahtevati od predstavnika EU da se Srbiji datum dodeli što pre i naglasio: "Došao je trenutak da Evropa bude fer prema Srbiji. Italija će biti potpuno posvećena ulozi da pomogne Srbiji da dobije datum", rekao je Fratini.

Vučić posetu Italiji nastavlja sastankom i radnim ručkom sa ministrom odbrane Mariom Maurom.