Министарство одбране Републике Србије
 
11.06.2013.

Билатералне одбрамбене консултације у Француској



Делегација Министарства одбране, коју је предводио помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић, учествовала је на редовним билатералним одбрамбеним консултацијама у Републици Француској.

Помоћника министра за политику одбране примио је заменик начелника Генералштаба ОС Француске генерал-пуковник Мер. Током разговора размењена су мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону западног Балкана, са тежиштем на Косову и Метохији, регионалној сарадњи и процесу европских интеграција Републике Србије. Француска страна нагласила је снажну подршку активностима Републике Србије у процесу придруживања ЕУ, као и ангажовању на стварању безбедног окружења у региону Југоисточне Европе.

Шеф Бироа „Сарадња Север“ у Управи за међународне организације ГШ ОС Француске пуковник Жером Локарт истакао је задовољство прогресом на пољу сарадње у области одбране и значај континуитета одржавања састанака високог нивоа, ради дефинисања стратешких смерница за сарадњу у условима ограничених буџета система одбране. Током састанка, презентовани су кључни елементи недавно усвојене Беле књиге одбране – стратегијског документа у области планирања и политике одбране Републике Француске, као и искуства из ангажовања у мултинационалним операцијама, са тежиштем на Малију.

Помоћник министра Јовановић оценио је да је традиција сарадње две земље дуга и разноврсна. Последњих година међудржавна сарадња одвија се у оквирима Стратешког споразума о сарадњи између влада Републике Србије и Републике Француске, потписаног 2011. године и да тако широко дефинисан оквир сарадње пружа могућности за њено даље унапређење.

Оцењено је да се сарадња у области одбране тежишно одвија у домену војног образовања, обуке и заједничког ангажовања у мултинационалним операцијама, војно-техничке и војно-економске сарадње.

Посебно је истакнут значај реципроцитета у реализацији усавршавања официра на свим нивоима школовања. Размотрени су модалитети заједничког ангажовања у мултинационалним операцијама, војно-економској и научно-техничкој сарадњи, подршци пројектима од националног и регионалног значаја, као и у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније.

Током билатералних одбрамбених консултација извршена је комплексна анализа досадашњих активности и усаглашен План билатералне војне сарадње за 2013. годину, који су потписали начелник Одељења за билатералу у Управи за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац и пуковник Жером Локарт.

Одбрамбене консултације закључене су потписивањем позивног писма министра одбране Републике Француске Жан Ив Ле Дриана за званичну посету министра одбране Републике Србије Александра Вучића Француској.