Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.06.2013.

Bilateralne odbrambene konsultacije u Francuskoj



Delegacija Ministarstva odbrane, koju je predvodio pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović, učestvovala je na redovnim bilateralnim odbrambenim konsultacijama u Republici Francuskoj.

Pomoćnika ministra za politiku odbrane primio je zamenik načelnika Generalštaba OS Francuske general-pukovnik Mer. Tokom razgovora razmenjena su mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu zapadnog Balkana, sa težištem na Kosovu i Metohiji, regionalnoj saradnji i procesu evropskih integracija Republike Srbije. Francuska strana naglasila je snažnu podršku aktivnostima Republike Srbije u procesu pridruživanja EU, kao i angažovanju na stvaranju bezbednog okruženja u regionu Jugoistočne Evrope.

Šef Biroa „Saradnja Sever“ u Upravi za međunarodne organizacije GŠ OS Francuske pukovnik Žerom Lokart istakao je zadovoljstvo progresom na polju saradnje u oblasti odbrane i značaj kontinuiteta održavanja sastanaka visokog nivoa, radi definisanja strateških smernica za saradnju u uslovima ograničenih budžeta sistema odbrane. Tokom sastanka, prezentovani su ključni elementi nedavno usvojene Bele knjige odbrane – strategijskog dokumenta u oblasti planiranja i politike odbrane Republike Francuske, kao i iskustva iz angažovanja u multinacionalnim operacijama, sa težištem na Maliju.

Pomoćnik ministra Jovanović ocenio je da je tradicija saradnje dve zemlje duga i raznovrsna. Poslednjih godina međudržavna saradnja odvija se u okvirima Strateškog sporazuma o saradnji između vlada Republike Srbije i Republike Francuske, potpisanog 2011. godine i da tako široko definisan okvir saradnje pruža mogućnosti za njeno dalje unapređenje.

Ocenjeno je da se saradnja u oblasti odbrane težišno odvija u domenu vojnog obrazovanja, obuke i zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, vojno-tehničke i vojno-ekonomske saradnje.

Posebno je istaknut značaj reciprociteta u realizaciji usavršavanja oficira na svim nivoima školovanja. Razmotreni su modaliteti zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, vojno-ekonomskoj i naučno-tehničkoj saradnji, podršci projektima od nacionalnog i regionalnog značaja, kao i u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije.

Tokom bilateralnih odbrambenih konsultacija izvršena je kompleksna analiza dosadašnjih aktivnosti i usaglašen Plan bilateralne vojne saradnje za 2013. godinu, koji su potpisali načelnik Odeljenja za bilateralu u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac i pukovnik Žerom Lokart.

Odbrambene konsultacije zaključene su potpisivanjem pozivnog pisma ministra odbrane Republike Francuske Žan Iv Le Driana za zvaničnu posetu ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj.