Министарство одбране Републике Србије
 
21.05.2013.

Министар Вучић са припадницама Војске Србије



Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић посетио је данас припаднице Војске Србије у Репрезентативном објекту Добановци. Током сусрета, министар је разговарао са припадницама система одбране, а потом је изведен приказ њихове обучености у различитим сегментима.

Припаднице Војске Србије министру су демонстрирале умећа из области савременог наоружања, обуке водича паса, узгоја и дресуре, затим у области везе и обуке санитетске службе. Способности су показале и припаднице Кобри, као и специјалне бригаде.

Министар Вучић честитао је свим дамама које су данас, на упечатљив начин, показале способности Војске Србије, и исказао задовољство и понос због њиховог знања, стручности и обучености.

- Број припадница Војске Србије из године у годину је све већи, посебно број кадеткиња на Војној академији. Веома сам задовољан и поносан на све ове даме које су маестрално обавиле посао, уз велику љубав према својој земљи, и показале да знањем, стручношћу и обученошћу могу да се такмиче са било ким и да штите и заштите своју земљу, рекао је министар и поручио да ће влада дати све од себе да положај жена у Војсци Србије, и у целокупном српском друштву, буде једнак као и положај мушкараца.

На питање како је задовољан приказаним способностима припадница Кобри, Вучић је напоменуо да ће ускоро, у тиму задуженом за његову безбедност, посао обављати и припадница те јединице. Он је, такође, изразио уверење да ће Војска Србије, наредне године, добити прву жену генерала, што ће означити нову еру за све нас.

На новинарска питања о стандарду у војсци, Вучић је навео да систем одбране дели све што погађа друштво и да се суочава са бројним проблемима.

- Очекујем да до краја године буду покренуте нове акције у вези са стамбеним збрињавањем војних лица. Надам се да ће паметна и мудра политика Србије, у наредном периоду, омогућити да и жене у војсци виде напредак, бољитак и буду још мотивисаније. Према његовим речима, Војска Србије и Министарство одбране чине велики, одговоран и озбиљан систем који прави најмање проблема у земљи, а у њему су људи који раде у интересу народа и земље, те је зато обавеза да им се помогне.

На питање припадница система одбране како ће поступати припадници Министарства одбране и Војске Србије на скуповима посвећеним регионалној сарадњи, на којима учествују представници привремених косовских институција, министар Вучић је рекао да ће поступати у складу са одлуком Владе Србије од септембра прошле године. Он је напоменуо да се косовске снаге безбедности као термин први пут појављују прошле године и да се у документима не наводе, али се могу подвести под термин привремене институције самоуправе у Приштини, који је у употреби.

- Све ћемо учинити у складу са одлуком владе из септембра прошле године. Зна се под којим условима, зна се на који начин. То не може да иде као косовска војска или било шта слично, већ може да иде као привремена институција, али, ако не желе да пристану, онда смо ми против тога и понашаћемо се у складу са одлуком владе, поручио је Вучић и оценио да је то најбоље и најрационалније решење.

Потпуковница Мирјана Миленковић, задужена за међународну-војну сарадњу у Кабинету начелника Генералштаба, изјавила је да је све већи број девојака које бирају војнички позив и уписују се на Војну академију.

- Надам се да ће оно што смо данас приказале овде, бар делимично отколонити предрасуде да жене нису предодређене за војнички посао. Жена у оружаним снагама је све више, што је делом заслуга њиховог опредељења, делом потреба самог система одбране, а делом и потреба задовољења савремених стандарда, рекла је потпуковница Миленковић. Она је објаснила да стандарди предвиђају да у оружаним снагама буде између 10 и 15 одсто припадница женског пола и указала да жена у униформи има мање од пет одсто.

- Најважније је да припаднице женског пола с љубављу и великом професиооналношћу бирају овај позив. Надам се да ће се побољшањем социјалног и материјалног стандарда побољшавати и статус припадница Војске Србије и Министарства одбране, како у животним питањима, тако и у напредовању и усавршавању, поручила је потпуковница.

Више од 1000 жена заступљено је у свим категоријама на служби у Министарству одбране и Војске Србије, као професионална војна лица, а у циљу интегрисања родне равноправности у процесе реформе сектора безбедности.

Значајан допринос реформи система одбране постигнут је израдом и спровођењем Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност у Републици Србији.

У циљу промовисања родне равноправности у сектору безбедности и заступљености жена у систему одбране, остварена је и веома успешна сарадња са међународним институцијама, међу којима су Програм УН за развој (УНДП), Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена, Мисија ОЕБС-а и Пројекат НАТО Родна перспектива: Жене лидери у одбрани.





photoФОТОГАЛЕРИЈА